• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Бойко Борисов сдаде властта на Стефан Янев, не пуснаха журналисти в Министерски съвет

Бойко Борисов сдаде властта на Стефан Янев, не пуснаха журналисти в Министерски съвет

/КРОСС/ Министрите от третия кабинет на Бойко Борисов предадоха властта на служебното правителство, назначено с указ от президента Румен Радев. Това се случи на церемония в Министерския съвет, на която обаче не бяха допуснати журналисти.
Малко преди това държавният глава представи служебния кабинет на официална церемония, на която заяви, че той трябва да проведе честни избори, да разкрие, доколкото може, истината за досегашното управление и да приеме Плана за възстановяване и устойчивост.

След като министрите се заклеха, начело с премиера Стефан Янев те изминаха краткото разстояние от президентството на "Дондуков 2" до Министерски съвет на "Дондуков 1".

Янев само помаха на журналистите, но отказа коментар.

В същото време фоторепортерите заснеха вече бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който се виждаше на стълбите през открехнатите врати на правителствената сграда.

Снимка: БТА

По-късно обаче във Фейсбук страницата на Бойко Борисов бяха публикувани кратък текст и видео:

"Пожелавам успех на служебното правителство. Предизвикателствата пред страната са огромни. Да се носи цялата отговорност за държавата не е лесно. Иска се кураж, който ние демонстрирахме през последните 4 години. Ако и партиите в парламента имаха този кураж, сега можехме да имаме редовно правителство, с което да вървим напред.

Основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори. По начина, по който го направихме ние - видно и от доклада на ОССЕ. Най-важно е да има приемственост в управлението на пандемията и подкрепата към бизнеса, за което отделихме над 6 млрд. лв.".

На излизане Стефан Янев отново отказа да говори, след като вече произнесе реч за приоритетите си в президентството, но част от министрите коментираха пред медиите за първи път.

"Служебното правителство има амбицията да покаже почтеност, прозрачност и професионализъм, каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов на излизане от Министерския съвет пред журналисти.

По думите му ведомството, което ще управлява, се свързва със справедливост, което е твърде голяма претенция, но той изрази надежда, че служебното правителство ще задоволи очакванията на българските граждани за справедливост.

Снимка: БТА

Стоилов допълни, че правителството ще оцени обективно реалното състояние на държавата, без предубеденост и тенденциозност.

Служебният икономически министър Кирил Петков също заяви, че кабинетът ще работи за прозрачно и отговорно управление. Попитан дали е достатъчен периодът за подобряване на икономическото състояние на страната, той каза, че всеки ден е важен за излизане от икономическата криза.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков също се присъедини към целите за прозрачно и отговорно управление. На въпрос дали държавата ще се осветли, както казва президентът Радев, той потвърди думите му.

"Разбира се, че ще се справим със задачите! Не ви ли вдъхваме доверие? Надявам се, че Терзийски (досегашният вътрешен министър - б.р.) ще ми помогне с кадровите промени, ако има такива. Ревизия на властта, доколкото знам, започнаха да правят в Изпълнителната комисия. Това не е сред нашите задачи. Щом е казал президентът, ще има осветляване, доколкото времето ни позволи".

"Отивам на място, където възнамерявам да свърша много", каза пък служебният министър на културата Велислав Минеков. Той добави, че за два месеца ще се опита да свърши това, което не е било свършено за 10 години. Минеков уточни, че на първо място ще има среща с хора от партиите от парламента досега и ще иска да знае за техните културни програми и намерения по отношение на министерството.

Снимка: БТА

"Наистина е амбициозно това, което правим, но все пак, ако не друго, поне ще дадем серия от пътеки за следващите, които ще дойдат след това", заяви още той.

Според него в министерството работят добри специалисти, затова цени тяхната работа. Минеков увери, че те ще останат там и ще продължат да работят.

По думите му се работи отдавна по отношение на Плана за възстановяване и развитие и той се надява да се получи огромна помощ от близо 50 млн. евро. Проблемът обаче бил, че никой не е направил постъпки по подобен ход.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров отказа коментар, но такъв направи неговият предшественик.

"С облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта", заяви проф. Костадин Ангелов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

С каквито организационни плавила е съществувала ГЕРБ ще се разпадне със същите по примера на силовите групировки.

12.05.2021 20:21:07

Смърт на мутрите и мафията!!!

Ураааааааааа! Най-после Мутрата е аут! Сега арест и после...червей...

12.05.2021 16:39:16

Анонимен

Скапан овчи народ, който търпя толкова време такъв да го стриже и дои.

12.05.2021 16:15:21

Анонимен

Е стига са му пълнили чекмеджето за толкова време и „кусур“. Сега следва да върне нещо на народа, но надали. „Битият си е бит и …………………….“.

12.05.2021 13:50:38

Анонимен

Боко е жалък, но не ми е жал за него. До сега беше мразен но с власт, да разпределя баницата. Сега е просто мразен. Собствените му хора ще го разкъсат, като се убедят, че повече няма да зависи от него кой ще е най-отпред на яслата.

12.05.2021 12:45:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.