• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Министър Ангелов: От четвъртък носенето на маски и на открито отново става задължително

Министър Ангелов: От четвъртък носенето на маски и на открито отново става задължително

Дискотеки и заведения няма да бъдат затваряни, посочи още здравният министър

/КРОСС/ От четвъртък (22-ри октомври) носенето на маски и на открито става задължително, обяви на извънреден брифинг в Ловеч здравният министър Костадин Ангелов.

Според него се очаква намаляване на заболеваемостта от Covid-19, ако мерките се спазват стриктно.

"В други държава тази мярка вече е факт", посочи проф. Ангелов и добави: "Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за всички".

Здравният министър добави, че целта на тази мярка е броят на заразените българи да бъде намален, за да може по-малко от тях да бъдат приемани в болници и по-малко да умират.

Новата антивирусна мярка ще остане в сила до края на месец ноември, ако ситуация остане такава, посочи Костадин Ангелов.

"Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно челките! Нашата основна цел е да намалим броя на заразените български граждани, за да може по-малко от тях да постъпват лечебни заведения, респективно и по-малко от тях да умират в лечебни заведения. Пазим и българските медици с тази мярка, защото в лечебните заведения виждате какво се случва - в последната седмица имаме изключително нарастване на броя на медиците, които губят битката с Сovid. Ние трябва да ги запазим живи, за да има кой да ни лекува занапред".

Той посочи, че дискотеките и заведенията няма да бъдат затваряни.

Проф. Ангелов също така каза, че министър Каракачанов се е самоизолирал в неделя, когато е разбрал, че е бил контактен с положителен на коронавирус.

Днес стана ясно, че командирът на ВВС ген. Димитър Петров е положителен на коронавирус, посочи здравният министър и добави, че това налага президентът Радев също да бъде поставен под карантина, защото е бил контактен.

"Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтимов за това, че е бил контактен с ген. Петров. Мерките са еднакви за всички - в момента в който кацне, той попада в обхвата на заповедта като контактно лице".

По-рано днес експертните съвети към МЗ подкрепиха носенето на маски и на открито, но без има категорично решение дали и кога новите мерки ще влязат в сила.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.