• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Фандъкова: Близостта и нашата заедност са в езика

Фандъкова: Близостта и нашата заедност са в езика

/КРОСС/ От век и половина това е първият ден на Св. Св. Кирил и Методий , който София няма да посрещне с тържествено шествие на деца и учители. „Царя" днес няма да е огласен от училищните оркестри. А тук, на паметника на Светите братя, няма да чуем „Върви, народе възродени" от хора на музикалното училище.

Последните месеци на физическа дистанция ни показаха по нов начин, че близостта и нашата заедност са в езика. И в думите са силата, грижата, свободата и съзиданието.

И този януари по традиция получих хиляди съобщения от ученици, които искаха по-дълга ваканция - с обяснения, хитрини и забавни закани. В последния месец обаче се случи неочакваното. Стотици молби - „Искаме пак на училище. Вече не е смешно", ми написа Никол. И училището се превърна в желание, защото то е общност от приятелства, състезания, стремежи и мечти.

Както пише Пенчо Славейков „трябва да се отдалечи човек от онова, що обича, за да усети силата на своята обич". И когато се отделихме от сцената на театрите, кината, концертни зали, библиотеките и университетските аудитории, видяхме, че духовността е сила, която се преживява заедно.

Нашата книжовност е най-силното оръжие в утвърждаването ни като държава. Тя е знамето на нашата независимост, което никога не пада.

„Аз зная буквите и животът със знанието е добър" - това ни казват „Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть". Азбуката ни е разказ за грамотността, за мощта на знанието и силата на един народ, който ще пребъде.

Честит празник на словото и съзиданието!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Скъпи български народе, уважаеми учени, политици, писатели, журналисти, как никой до ден днешен не се осмели да каже свещената истина, че 24 май, този наш уникален празник го дължим не на Кирил и Методий, не на Климент, Ангеларий, Сава и Горазд. Нашата писменост е създадена по заповед на княз Борис I и утвърдена през 913 година от сина му Симеон Велики. Наложена с царски декрет в Преслав става задължителна за езика на българската империя, трета по територия в Европа, като замяна на гръцкия език. В тази империя живеят десетки различни племена, но официалният език на българското царство и неговия цар може да бъде единствено БЪЛГАРСКИ ! 645 години по-късно френският крал Франсоа I с декрет постановява френския език да стане официален език на кралството, църквата и администрацията като замяна на латинския. Кога най-после ще отдадем заслужената почит и признание на великите български царе – Борис I и Симеон Велики ?! Всъщност, на тях дължим създаването на българската нация, защото без тяхното дело сътвореното от Кирил и Методий, Климент, Наум и останалите щеше да потъне в тъмнината на времето и днес ние щяхме да говорим и пишем на гръцки и да се наричаме румелийци!

24.05.2020 13:12:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.