• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Иван Нейков: Преизчисляването на пенсиите е добра новина

Иван Нейков: Преизчисляването на пенсиите е добра новина

/КРОСС/ Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда бюджета на държавното обществено осигуряване и предложението за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври. Служебното правителство предлага увеличението да е с 12,5 процента, като минималната пенсия да стане 340 лева. Пенсионерите с най-ниски пенсии ще получат добавки до линията на бедност, която за тази година е 369 лева.

Според бившият социален министър Иван Нейков това е добра новина. В интервю за Радио Варна обаче той подчерта, че има резерви към поредното увеличение на пенсиите по административен път.

"Премахването на несправедливата разлика между старите и новите пенсии е нещо, за което се говори от 10 години. Така че това е добра новина. Има още една добра новина - тезите на експертите най-после са чути и служебното правителство приема правилна стъпка, а именно - тогава, когато размерът на пенсията е под прага на бедността, да бъде предоставяна помощ чрез механизмите на социалното подпомагане. Има и лоша новина - това е подходът, който се прилага от последните години за административно увеличение на най-ниските пенсии", каза Нейков.

Според него, следващото редовно правителство ще продължи политиката на служебния кабинет относно пенсиите. Иван Нейков смята, че "редовното правителство няма да посмее да даден заден ход, както не посмя служебният кабинет да спре плащането на 50 лева към пенсиите. В социалната сфера има един закон - много лесно се дава нещо, но много трудно се спира това, което веднъж е дадено".

Междувременно социалният министър Гълъб Донев съобщи, че се очаква линията на бедност догодина да е 411 лева, което автоматично ще повиши размерът и на пенсиите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.