• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Румен Петков: На много места оградата е като "Добре дошли!"

Румен Петков: На много места оградата е като "Добре дошли!"

/КРОСС/ Една нагла усмивка излиза и обяснява, че оградата по границата е Великата китайска стена. А вижте как едни 120 метра са оставени без ограда в Бургаско, където няма никаква тел и от там минават хора, бежанци, животни и всичко. Видяхме това нещо и то е като "Добре дошли". Това го знаят и МВР, и военните, всички го знаят.

Това заяви в сутрешния блок на БТВ бившият вътрешен министър Румен Петков. Той отговори на въпроси, свързани с новините от четвъртък - соцдепутатката Елена Йончева заяви, че дава строителството на оградата на прокурор, а вицепремиерът Валери Симеонов реагира, като обяви, че ще даде нея на прокурор - изявленията й застрашавали националната сигурност.

"Най-малко Елена Йончева застрашава националната сигурност. Преди три месеца показах снимки от община Средец, от които се вижда, че в оградното съоръжение на границата са оставени съзнателно 120 метра, в които няма ограда. На мястото има камери и когато бях там, дойде патрул. В други случаи обаче не е така. Половината от местните си държат ключове от катинарите на порталните съоръжения. Когато тези портали широко се отварят, от двете страни на границата услужливо няма патрули", каза Румен Петков. Според него е крайно несериозно той да знае, че това го има, а службите да не знаят.

„Това се прави съзнателно. Да се нарича съоръжението "великата българска стена" е крайно неуместно. Хората, които живеят наблизо държат ключовете за оградата", продължи Румен Петков. „Там е като на "Добре дошли!" Това всички, отговарящи за охраната по границата, го знаят. Всеки втори баничар има ключ в района", продължи Петков.

"Има обществена поръчка, която е била за двуредова ограда, а е направена едноредова. Нека кажат, ако не са достигнали пари и са правени икономии. Така направиха икономии за паркинга на зала "Арена Армеец" и сега хората полудяват, че няма къде да паркират. Правителството съзнателно прехвърлиха оградата на областните управи, защото това не подлежи на парламентарен контрол", продължи бившият вътрешен министър.
По думите му има „очевидна приемственост" в нередностите, вършени по времето на различни правителства и трябва ясно да се обясни защо съоръжението от двуредово е станало едноредово. „С националната сигурност компромиси, икономии и мизерности не трябва да се допускат", подчерта членът на ръководството на АБВ.

Нека се извадят всички процедури и да се види - дали ще се окаже, че сме внасяли тел, при положение, че сме изнасяли тел десетилетия, каза Румен Петков. Българите трябва да разберат защо сме стимулирали чужди икономики, посочи още Петков.

Бившият вътрешен министър коментира и теми, свързани с напрежението в МВР. Според него служителите в системата се чувстват излъгани - преди изборите са им обещавали увеличаване на заплатите, сега им казват, че в бюджета няма пари, но в същото време финансовият министър излиза и обявява, че има мииард и половина излишък.

Затова заканите за нови полицейски протести са нещо съвсем естествено. „От това, което прозвуча след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, вътрешният министър вече е заложник, защото министърът на финансите заяви, че пари за заплати няма заложени - същият, който на следващия ден заяви, че има излишък от 1,6 млрд.", бяха думите на Румен Петков. „Цецо ли не обеща, Краси ли не обеща - цялата азбука може да изредим, всички им вдигаха заплатите с един зоологически ентусиазъм, сега тези момчета се чувстват употребени", добави той.

„В условията, в които е поставена системата ни за сигурност има много процедури и процеси, които смущават", каза той. И даде за пример системата ТЕТРА- основен начин за комуникация по границите на България. "Предупредих служебния вътрешен министър, че това са пари в пясъка, но не ме послуша", каза още Румен Петков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.