• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Проф. Пламен Киров: Най-късно в петък парламентът би трябвало да бъде разпуснат

Проф. Пламен Киров: Най-късно в петък парламентът би трябвало да бъде разпуснат

/КРОСС/ Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира в "Денят започва", че най-късно в петък би трябвало парламентът да бъде разпуснат с указ на президента Радев.

По думите му най-вероятно предсрочните избори ще бъдат на 11 юли.

Президентът трябва да назначи и нова Централна избирателна комисия, съобразно измененията в Изборния кодекс, допълни проф. Киров.

"Ако и следващият парламент не може да излъчи в три опита парламентарно правителство и се повтори всичко това, което се разиграва, президентът трябва да назначи ново служебно правителство, то може да бъде в същия състав, но няма как това служебно правителство да действа с хоризонт до Нова година", обясни проф. Киров.

Той уточни още, че служебното правителство не можа да прави онова, за което е необходимо да има действащ парламент. "Не може да внесе законопроект за актуализация на бюджета, не може да тегли заеми, тоест всички онези действия, които са свързани със санкции от страна на парламента.

Проф. Киров заяви, че служебното правителство може да прави ревизия на предишното правителство, тъй като това са правомощия на всяка изпълнителна власт.

Относно състава на ЦИК проф. Киров обясни: "Президентът може да изрази възражения на кандидатурите на партиите, той не е обвързан с кандидатурите, но може да върне една кандидатура и да иска да бъде представена друга, по-подходяща, от същия политически субект.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Професорът да не подсказва на президента кога да разпусне НС, защото за това срок няма и той го знае. Президентът ще трябва да разпусне парламента когато свърши цялата работа, която служебно правителство не може да свърши в паузата до нов такъв.

05.05.2021 11:16:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.