• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Служебното правителство встъпва в длъжност

Служебното правителство встъпва в длъжност

/КРОСС/ От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, назначено от президента. 45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава. Това е първият парламент в най-новата ни история, който не успя да излъчи кабинет. Румен Радев насрочи избори за нов парламент на 11 юли.

Президентът ще представи структурата, състава и приоритетите на новото правителство на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Това е вторият служебен кабинет в рамките на мандата му. Първият президентът Радев назначи в първите дни, след като встъпи в длъжност като държавен глава.

"Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори", каза президентът.

Това ще бъде и основната задача и на служебния кабинет на Стефан Янев, до момента съветник на президента по сигурност и отбрана, а от днес служебен премиер.

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието - Христо Бозуков и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства - Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната - Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката - Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.

За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скултурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

Служебното правителство трябва да осигури нормалното функциониране на държавата до следващ редовен кабинет, както и да организира провеждането на предсрочния парламентарен вот по променени изборни правила.

Огнян Герджиков предаде поста на Бойко Борисов на 4 май 2017 г.

След представянето на служебното правителство от президента Румен Радев ще се проведе и традиционната „Церемония по приемственост в изпълнителната власт“ в Гранитната зала на Министерския съвет, но този път без присъствие на медиите.

Как третият кабинет на Бойко Борисов ще предаде изпълнителната власт на служебното правителство с премиер Стефан Янев ще стане ясно след самата церемония, когато ще бъдат разпространени снимки и видео от нея.

Церемонията по приемственост традиционно преминава с химните на България и ЕС и с кратки слова на двамата премиери – бивш и настоящ.

Последно когато Бойко Борисов встъпи в длъжност на 4 май 2017 г. той пое управлението от служебния премиер Огнян Герджиков с думите:

„Да ви уверя, че ще положим всички усилия, старание, мъдрост да стане по-добре в България. И да избегнем хаоса. Това мога да го обещая от името на всички, че максимално старание ще положим. Ако имаше по-добри, щяха да са в парламента или щяха да са ни победили“.

Сега Борисов сдава изпълнителната власт след пълен мандат, но отново на служебен премиер, назначен от президента.

От състава на правителството, с което стартира Борисов преди 4 години, накрая финишираха само вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и министрите Красимир Вълчев, Красен Кралев, Теменужка Петкова, Боил Банов.

Преди 4 години служебното правителство започна с ревизия на „Борисов 2“ и смяна на областните управители.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.