• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Разпространението на новия щам на COVID-19 в Европа тревожи здравните експерти

Разпространението на новия щам на COVID-19 в Европа тревожи здравните експерти

/КРОСС/ Продължава да се запазва тенденцията броят на излекуваните да е в пъти повече от новозаразените. Това съобщи в началото на редовния брифинг за разпространението на коронавируса в страната здравният министър проф. Костадин Ангелов.

482 са новите случаи на заразени за последното денонощие при направени 8052 проби. Излекуваните са 4600, а битката с болестта са изгубили 37 души. В болница са 3220.

53 години е средната възраст на новодиагностицираните. 72 години е средната възраст на починалите, обобщи данните министърът. Най-висока заетост на болничните легла се наблюдава в София-област и в София-град.

В брифинга се включи и министър-председателят Бойко Борисов.

България е на 27-о място по заболеваемост и 6-о по смъртност в Европейския съюз. На първо място сме по смъртност на Балканите. Най-висока е заболеваемостта в областите Враца, Бургас, Плевен, Перник. А най-ниска - в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

На фона на оптимистичния фон у нас, това, което се случва в Европа, не е никак оптимистично, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Експертите са много притеснени от случващото се в Европа. "Изключително притеснени са колегите от случващото се във Великобритания, а вече и в Ирландия, подобна е картината в Нидерландия", обясни той.

Разпространението на новия щам върви, с различни темпове. "Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма", обясни доц. Кунчев и уточни: "В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това се случва в Европа и то идва към нас.

"От чисто медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация, но ако прибързаме и тръгнем към крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с големи проблеми", изтъкна главният здравен инспектор.

"Все още нямаме доказателства за разпространението на новия щам, имаме подозрения, но много бързо той може да измести класическия щам и това да доведе до силно натоварване на здравната система", каза ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

"Т.нар. английски щам вече е в България", заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. "Трябва да бъдем много по-осторожни и да се спазват всички мерки", апелира той.

"Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19", съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. По думите му досега са били имунизирани 46% от желаещите лекари, 23% от желаещите медицински сестри, 19% болничен персонал и др. Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти, допълни още Гигов.

Следващата седмица се очаква да пристигнат 14 040 дози от ваксината на "Пфайзер", които ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица, увери Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата. През февруари се очакват още 83 000 дози, а през март - 104 000 дози, посочи той. Ако становището за ваксината на "Астра Зенека" е положително, по първоначална индикация ще получим през март стотици хиляди дози, допълни Богдан Кирилов.

В брифинга се включи и министър-председателят Бойко Борисов. "Оптимизмът, който има у нас, много рязко докторите го опровергават. Новият щам се пренася изключително бързо. И затова въпреки месеците на локдаун, продължава да се покачва броят на заразените и починалите в страните в Европа", каза Борисов.

"Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. По определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат присъствено обучение. Това го дължим на това поколение, което месеци наред не ходи на училище", каза Борисов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Във Великобритания нали бяха наложени строги ограничителни мерки ...има за какво да се притесняват.А тези наши "експерти" да престанат да се явяват и да изричат лъжи ,защото ми писва .

21.01.2021 18:12:11

Анонимен

Започна да ми писва от притесненията на част от лекарите, в резултат на които се вземат неадекватни мерки, водещи до щети, включително здравни, които в момента не се отчитат. Статистика- неясна, недостоверна и манипулативна. Единодушие при медиците-няма. Ваксини-не докрай проверени и доказано проблемни. В цял свят се борят безуспешно с Ковид-19 и се държат като че ли други болести не е имал, няма и няма други болни. Икономиката на света се скапа, хронично болните си гаснат без грижа, пари се харчат като за световно, за да компенсират някакви дивотии и всичко поднесено като грижа за човека. Хайде освестете се най-накрая. Дебелия само си търси оправдание да бездейства и да харчи готови пари. МЗ си връзва гащите и е все загрижен. Надеждата е на здравомислещите и социално отговорни лекари. Направете някаква кръгла маса, дискутирайте открито и не се разотивайте докато не стигнете до някакво подобие на истина. На този свят Ковид не е единствения проблем.

21.01.2021 14:45:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.