• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Президентът награждава български ученици с Международна награда на херцога на Единбург

Президентът награждава български ученици с Международна награда на херцога на Единбург
Държавният глава Румен Радев ще награди 62 младежи на официална церемония на 25 септември в къщата-музей “Алеко Константинов” в град Свищов, които са постигнали златно и сребърно ниво на Международната награда на херцога на Единбург – България.


/КРОСС/ Основен фокус на събитието ще бъдат постиженията на 62-та младежи, които в рамките на участието си в програмата положиха целенасочени усилия за своето лично развитие, поставиха си цели в различни направления и предизвикаха себе си, за да разберат на какво са способни. Събитието цели да разпознае и насърчи усилията и времето, които младите хора инвестират в своето личностно развитие, тяхната сила, вдъхновение и отдаденост да използват сегашните предизвикателства, за да създадат нови възможности!

"Наградата за мен е нещото, което ме направи още по-целеустремена и амбициозна." - споделя Ема Христова, която ще бъде един от отличените и успешно завършилите ниво Сребро в програмата участници. Двадесет и шест младежи, постигнали златно ниво на Международната награда, и тридесет и шест, постигнали сребърно ниво, ще бъдат отличени със златни и сребърни значки връчени лично от президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и от посланика на Великобритания в България Н.Пр. Д-р Роб Диксън. Сред официалните гости на събитието ще бъдат, Светлозар Петров, изпълнителен директор на Jobtiger и председател на почетния тръст на Фондацията на Наградата в България, Генчо Генчев, кмет на община Свищов и Елена Маринова, президент на Мусала Софт и част от Почетния тръст на програмата у нас.

На тазгодишната церемония своите отличия на ниво Сребро и Злато ще получат младежи от София, Пловдив, Горна Оряховица, Свищов и Русе. През последните две години възпитаниците на 125 СУ "Боян Пенев", София, 157 ГИЧЕ "Сесар Вайехо", гр. София, Американски колеж София, Британика Парк Скул, НАРД, ПГЕЕ "М.В. Ломоносов", Първа частна математическа гимназия София, и СУ "Димитър Благоев" гр. Свищов са преминали през програмата и са развили ключови, житейски и лидерски умения.

През септември 2018 г. държавният глава Румен Радев връчи за първи път на български участници наградите за ниво злато, а в навечерието на 24 май миналата година нови 45 млади хора бяха отличени за своите постижения. Държавният глава подкрепя програмата, защото "тя е доказал се във времето инструмент за развитие и самоусъвършенстване на младите хора, които сами решават своето бъдеще, опознавайки по-добре себе си", както сподели самият той в посланието си към младежите. Чрез програмата младите хора сами поставят своите цели и задачи. Тя е насочена в интерес на обществото, защото със знанията и уменията, децата се готвят да бъдат полезни, ефективни и честни граждани на нашето общество, посочи още държавният глава.

Н.Пр. Д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас, е преминал през програмата, когато е бил ученик и силно вярва, че тя открива нови хоризонти и възможности пред всички млади хора по света. Това ще бъде първото събитие, на което ще присъства след встъпването му в длъжност.

Като водещата лидерска програма за личностни постижения Международната награда на херцога на Единбург работи в училища и организации в повече от 130 държави по целия свят. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията доброволчество, физическа активност и умения, а в края участват в приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип.

Изучаване на чужди езици, детайлно запознанство със същността и дейността на демократическите и политическите науки с цел подготовка за участие в международна конференция; четене на книги; курсове по онлайн дигитален маркетинг и творческо писане са само част от дейностите, с които се занимаваха младежите през последните месеци в направлението Умения.

Във направление Физическа активност младите отделиха по 1 час седмично за да повишат физическата си издръжливост и бързината, като чрез бадминтон; фолклорни танци; тренировки с тежести; посещения на природни забележителности в България, съчетавайки ги с физическа активност като туризъм и бягане и др.

Младежите участваха активно и в различни доброволчески инициативи като участие и реализация на 3 презентации с мотивираща функция пред връстници на тема "Как и защо да изграждат себе си чрез извън класни дейности?" и как това ще им помогне в живота; лидерство в ученически съвет на гимназия; асистенция на учителите; преподаване на деца лишени от родителска грижа и др.

„Наградата дава нужната среда за развиване на меки умения, които са нужни на всички ни отвъд сградата на училището в същинския живот. Всеки участник успява да развие в себе си най-вече умението за управление на времето, постоянство и отговорност, които са ценни във всяка една сфера на дейност. Доста полезен разбира се и е процесът на целеполагане, който е едно от най-трудните неща за научаване, но същевременно изключително ценно умение за всеки успешен човек." - споделя Радослава Георгиева, учител, обучител, ментор и Лидер в младежката програма.

С церемонията по награждаване на младежите, постигнали ниво Сребро и Злато в програмата ще отпразнуваме успехите им, усилията, които полагат за изграждането на един по-добър свят и положителните стъпки, които предприемат във време, в което светът има нужда от тях повече от всякога! Целта е чрез обучение, квалификация и доброволчество младежите да намерят своето място в обществото и света.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.