• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Томислав Дончев: Всички оперативни програми и финансови проекти работят

Томислав Дончев: Всички оперативни програми и финансови проекти работят

/КРОСС/ „Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава че следващите правителства ще имат възможността да инвестират над 4,5 милиарда лева на годишна база само в рамките на текущия програмен период. Тази година би трябвало да започне и изпълнението и на следващия програмен период. След 3 години съвместна работа с Европейската комисия, всички оперативни програми са разработени и изпратени на Комисията". Това информира вицепремиерът в остаква Томислав Дончев на работно съвещание с министър-председателя в оставка Бойко Борисов, съобщават от МС.

Дончев заяви, в момента продължава реализацията по изпълнение на Програмния период 2014 - 2020 г и поясни, че по правилото „n+3" програмният период ще завърши през 2023 година, когато е крайният период за плащане. „Темповете за договаряне и плащане са в рамките на средноевропейските, договорени са близо 89% от цялото финансиране - това 26,7 милиарда лева, включително и с националното съфинансиране. Разплатени са близо 48% от средствата", каза още Дончев.

Той допълни, че основен акцент в новия програмен период са темата за реиндустриализация, иновации и дигитално включване, но е предвидено да продължат и традиционните инвестиции в пътна и железопътна мрежа, ВиК инфраструктура, градска среда, както и мерките в подкрепа на социалното включване и на бизнеса. „Това, че европейското финансиране не е обичайна тема от обществен интерес издава, че нещата са в рамка - няма трусове, няма проблеми, няма спряно финансиране", добави още Дончев.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че еврофондовете в основните програми са били спирани по време на управлението на други правителства. „Ние финишираме с пълен мандат с работещи всички програми. Тогава обяснението беше, че след нас спирали фондовете, защото сме работили лошо. 4 години, пълен мандат, а всички европейски програми работиха", заяви министър председателят в оставка.

Вицепремиерът в оставка даде и информация за напредъка по разработването на Плана за възстановяване и устойчивост. „Той е представен на Европейската комисия още на 20 април. Той не е подаден за официално одобрение, това може да се случи на база волята на служебното или на следващо правителство. Аз толерантно съм оставил, всеки бъдещ екип, ако реши и поиска да направи промени в него, да го ревизира тотално или в някои части. Този вариант е най-добрият, най-справедливият и най-толерантният от политическа гледна точка", отбеляза още Дончев.

Борисов, коментира, че Планът за възстановяване и устойчивост се използва само като претекст за развитие на предизборна дейност в Народното събрание. „Ние се държим отговорно затова информираме обществото за направеното от нас", каза премиерът в оставка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.