• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Управляващите предлагат специален прокурор да разследва главния

Управляващите предлагат специален прокурор да разследва главния

/КРОСС/ ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат да има специален прокурор, който ще може да разследва главния прокурор. Това ще стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които управляващите внесоха в деловодството на парламента.

Обвинител, разследващ главния прокурор, искат коалиционните партньори, като процедурата следва да започне в кратки срокове или до три месеца след влизането в сила на промените.

Право да предлагат такъв ще имат минимум шестима членове на прокурорската колегия на ВСС, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ, а самият избор ще се прави от пленума на ВСС. На какво ще трябва да отговаря разследващият прокурор:

"Лице, което ще има стаж съгласно изискванията на Закона за съдебната власт или минимум 12 години магистратски стаж във ВКС, ВАС, Върховна прокуратура. Да има придобит статут на несменяемост, да бъде с високи професионални, нравствени и морални качества. Да има комплексна положителна оценка много добра от последното си атестиране".

Законодателната инициатива на ГЕРБ и "Обединени патриоти" била отговор на доклада на ЕК за върховенството на закона и на препоръките в становището на Венецианската комисия:

"В посока да отговори на всичките препоръки, които се получиха и да се съобразим, разбира се с тълкувателното решение на Конституционния съд", обясни Красимир Ципов от ГЕРБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какво ще му разследват на главния прокурор? Засега той се занимава с проблеми на нивото на окръжния или районния прокурор.

04.12.2020 00:44:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.