• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

България е достигнала връх на наказателните процедури през миналата година

България е достигнала връх на наказателните процедури през миналата година

В един отбор сме с Малта, Италия и Гърция

/КРОСС/ Европейската комисия е открила срещу България миналата година 41 нови наказателни процедури за неспазване или непълно прилагане на законодателството на ЕС. Това сочат данните от доклад, представен днес от комисията, съобщи БТА.

Според доклада това количество е най-високо за нашата страна в последните четири години. Най-голям е бил броят на новите процедури при превозите (10), както и в областите на енергетиката и околната среда - по седем.

Към края на миналата година срещу България е имало 78 незавършени наказателни процедури - най-много за околната среда (18), превозите (14), вътрешния пазар (11). За сравнение през 2016 г. незавършените процедури срещу България са били 55, като отново най-големият дял е бил при опазването на природата.

Същевременно намалява броят на новите производства за ненавременно въвеждане на европейските правила в българското законодателство - от 27 през 2016 г., до 21 миналата година. Най-много от тези случаи са в областите на енергетиката, околната среда и превозите. Понижава се и броят на жалбите срещу България, като миналата година ЕК е получила 100 нови сигнала за предполагаеми или възможни нарушения на правото на ЕС.

Миналата година ЕК откри 903 нови наказателни процедури срещу държавите от ЕС - увеличение с 13 на сто в сравнение с 2019 г., когато броят на новите случаи беше 797, се отбелязва в съобщението на комисията.

През 2020 г. най-малък брой нови процедури са били открити срещу Дания, Финландия, Ирландия и Нидерландия, а най-голям брой - срещу България, Италия, Малта и Гърция, сочат данните.

Прилагането на европейското законодателство е важно, за да могат гражданите да се ползват от правата си. Това важи в още по-голяма степен при пандемията, която оказа явно въздействие върху прилагането на европейските правила, допълва комисията.

Много държави от ЕС едностранно въведоха ограничения върху износа на лекарства, предпазни средства и други изделия, свързани с ковид. Когато бе необходимо, ЕК предприе спешни наказателни процедури. Комисията започна процедура срещу 11 държави за това, че не са защитили правата на потребителите, които са купили почивки и не са получили подходящо обезщетение за отмяна на пътуванията.

Комисията въведе по-дълги срокове за отговор на държавите по заведените процедури, се посочва в доклада. Половината от новооткритите миналата година процедури са били в области с най-голямо отражение върху всекидневието на гражданите - околната среда, движението, превозите и енергетиката. Комисията предприе действия срещу държави за неспазване на правото на ЕС за чистия въздух и питейната вода, правата на пътниците да получат обратно парите си за неосъществени пътувания или за безопасността на превозите.

Над половината от всички процедури миналата година са били свързани с ненавременно въвеждане на европейските правила в националните законодателства. Броят на тези процедури е нараснал от 406 през 2019 г., на 599 през 2020 г., отчита докладът.

За сравнение в последните пет години най-много нови подобни процедури е имало през 2016 г. (847). При процедурите за ненавременно въвеждане на европейското право най-голям брой мерки са били предприети срещу Великобритания, Португалия, Белгия и Кипър, а най-малък - срещу Дания, Швеция, Ирландия, Литва, Малта и Нидерландия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.