• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Съдбата на долара и бъдещето на криптовалутата. Акценти от интервюто на Владимир Путин за CNBC

Съдбата на долара и бъдещето на криптовалутата. Акценти от интервюто на Владимир Путин за CNBC

ТАСС събра основното, което руският лидер каза за перспективите на световната резервна валута и криптовалутите като средство за плащане на енергийни ресурси, както и за някои въпроси от световната и вътрешната руска политика.

/КРОСС/ Президентът на Русия смята, че доларът губи своите позиции в качеството си на световна валута.

САЩ правят голяма грешка, като използват долара като инструмент за санкциониране. Санкциите и бързият ръст на публичния дълг на САЩ подкопават долара, и макар Русия все още да не се отклонява от използването му в търговията си с енергия, тя е принудена да обмисли различни мерки, за да гарантира стабилността на своята финансова система.

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американския телевизионен канал CNBC, публикувано в четвъртък на сайта на Кремъл. Президентът разговаря с журналиста на телевизионния канал Headley Gamble, който вече му беше задавал въпроси предишния ден като модератор на пленарната сесия на Руската енергийна седмица.

За долара и санкциите

„Струва ми се, че САЩ правят много голяма грешка, като използват долара като инструмент за санкции", каза Путин.

"За нас е просто невъзможно да получим парите на клиентите за доставените продукти в долари. До какво води това? Просто трябва, нямаме друг избор, просто трябва да преминем към сетълменти в други валути", каза руският лидер добавено.

Путин посочи още, че „когато други страни, които използват долара като резервна валута или като инструмент за сетълмент, видят какво се случва, те самите се притесняват, че доларът може да бъде използван в отношенията им по същия начин". "И те също започват да намаляват своите доларови наличности и използват по -малко като разчетна единица. Резултатът е, че дори най -близките партньори и съюзници на САЩ намаляват дела на долара в своите резерви, това е статистически факт ", каза той.

Подкопаване на доверието в световната валута

Руският президент смята, че доларът "подкопава позицията си на световна резервна валута, обемът на сетълмент в долари се свива, а обемът на личните резерви на световните страни в долари също се свива".
„Но ние не се интересуваме от пълно избягване на сетълменти в долари и засега това ни устройва", каза Путин и обясни, че по -специално става дума за „разчети за енергоресурси в долари и преди всичко за нефт".

"Но ако политиката на американските власти продължи, както вече казах, тогава няма да се налага да правим нищо, САЩ ще подкопаят доверието в долара", добави руският лидер.

Основният проблем на националния дълг на САЩ

"Националният дълг на САЩ расте, за пореден път Конгресът реши да увеличи тавана на публичния дълг. Тоест какво е това? Емисия. Какво е емисия? Това е увеличение на инфлацията. И за първи път, вероятно в историята, инфлацията в Съединените щати расте с такива темпове, каквито отдавна я няма. Това са икономически причини, които по някакъв начин все още подкопават доверието във валутата ", каза Путин.

"Това, разбира се, са основни въпроси. Това не ни засяга, свързано е с политиката на ФРС, свързано е с икономическата политика на[американската администрация", добави той.
"Обективно се интересуваме от факта, че тук няма размирици, скокове, но това не зависи от нас", обобщи президентът.

„Ние следим отблизо случващото се, анализираме и предприемаме необходимите стъпки, за да осигурим дългосрочните си интереси", подчерта той.

Перспективи за "криптовалутата"

"Договори в криптовалута? Твърде рано е да се говори за това <...> За да се прехвърлят средства от едно място на друго - да, но за търговия, особено за търговия с енергийни ресурси, според мен все още е рано. И като средство за разплащане може да се използва, разбира се, да, но търговията с петрол, да речем, или други първични материали и енергийни източници все още, струва ми се, е твърде рано да се говори за това ", каза той.

Гембъл също попита Путин дали смята, че крипто е безполезно. "Защо? Струва си. Може ли просто да се използва като разчетна единица при покупка и продажба на петрол? За това говоря", отговори президентът. Енергия. За това е необходимо да се използва <...> традиционни видове и преди всичко въглеводороди. "

За световния енергиен пазар

„Що се отнася до усилията ни да стабилизираме световния енергиен пазар, да, всичко това се случва в доста тежък режим: спорим помежду си, защитаваме позициите си, но откриваме, че досега сме намерили балансирани решения, приемливи за всички страни , " - каза държавният глава за сътрудничеството във формат ОПЕК +.

"И това, което сега виждам както в Обединените арабски емирства, така и в Саудитска Арабия - ръководството на тези страни предприема енергични стъпки за диверсификация на икономиките си. Ръководството на тези страни мисли за бъдещето и съм уверен, че те ще постигнат резултати ... защото те действат много целенасочено ", подчерта Путин.

„И нашите партньори, макар да изглежда, че са лидери във въглеводородите, в производството и продажбата на петрол, те все още правят планове за зелена енергия, което на пръв поглед изглежда много странно, но наистина се случва в живота" - каза Путин. „Разговаряме с тях за възможността да инвестираме средства, големи ресурси в нови технологии и нови източници на енергия", отбеляза руският лидер.

АУКУС и заплахата за стабилността

„Създаването на някои блокове, включително този, който споменахте, Съединените щати и Обединеното кралство Австралия [AUKUS] несъмнено подкопава регионалната стабилност, защото според мен е добре да бъдем приятели един с друг, но„ да бъдем приятели срещу някого тогава "това е лошо. Това подкопава стабилността, за която всички говорим и за която всички ни е грижа", каза той.

Изборни планове

„Да, конституцията [на Русия] ми позволява да направя това, да се кандидатирам за следващия мандат, но все още не са взети решения по този въпрос", каза държавният глава.

"Има още много време до следващите избори. Разговорите по тази тема ще дестабилизират ситуацията", обясни държавният глава. Според него „ситуацията трябва да бъде спокойна и стабилна, така че всички държавни органи, всички държавни структури да работят уверено и спокойно да гледат в бъдещето".

Увеличаване доходите на населението

„За нас най-големият проблем и най-важната задача, която сме длъжни да решим - това е увеличение доходите на гражданите в страната. Това е нашата главна, основна задача и ние няма да я решаваме по прости методи на парче", каза държавният глава.

„Това е дългосрочна задача. Ние не смятаме да действаме популистки, а въз основа на ръста на икономиката ще решаваме основните социални задачи, в т.ч. и увеличение доходите на руските граждани и решаването на втория много важен за нас проблем - демографския", подчерта Путин.

За условията в затвора, където лежи Навални

„Не са най-добрите условия, но той не е единственият. Освен него има и други хора, които също са нарушили руските закони и няма да поставяме никого в никакви изключителни условия, включително тези, които се крият зад политическата дейност." - каза държавният глава в отговор на въпрос за готовността си да подобри "не най -добрите условия за живот" на Алексей Навални, който излежава присъда в колонията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

...много е точен ....

21.10.2021 15:27:33

Анонимен

Ботокса се загрижил за долара.... голям смях.

17.10.2021 11:17:47

Анонимен

Да, тежко му на $$$$-ра, скоро ще стане 10000 рубли за един ...!?

16.10.2021 11:20:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.