• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Предпазни облекла от миналия век втрещиха медицински работници

Предпазни облекла от миналия век втрещиха медицински работници

/КРОСС/ Предпазни облекла от миналия век буквално втрещиха медицински работници, които ги снимаха и публикуваха в социалните мрежи.

Видно от комплектите, става дума за военно предпазно облекло, защото дори ръкавиците са с 3 пръста т.е. като да може да се държи оръжие и да се стреля с него. Какво мислят за тези облекла експертите и чувстват ли се защитени медиците?

Медицинската сестра Румяна Коцева всяка сутрин спазва професионалното правило, което винаги е било част от работата й.

Първото нещо, което е, да си облечеш обикновения работен костюм и се измиваш, защото докато стигнеш от вкъщи до работа нали си пипал врати, ключове, всичко и затова трябва да се измие. Нормално се страхувам и както виждате ходя с маска непрекъснато, но ... опасно е. Съобразявам се, пазя инструкциите, които трябва и толкова, казва тя.

Тя вече е виждала костюмите, които нейни колеги показаха на снимки в социалните мрежи.

То е мушама, нещо като ботуши и ръкавици, но липсва например маска, очила, такива неща. То може би просто като за посрещане. Нямам представа как?! Дано да не се стига до масови постъпвания в болниците, както е в другите държави. Не сме защитени, казва още Румяна.

Облеклата са произведени през далечната 1986 година.

Всичко, което може да се използва и което го имаме в резерв, трябва да се използва до осигуряването на ритмично снабдяване с по-модерни и по-ефикасни средства. Това, което имаме, трябва да се ползва, защото такова е положението. Като си на война, не питаш, че се раздават пушки от предишната война. Важното е да има с какво да са въоръжени хората, да запазят здравето си. Обикновено защитни екипи се правят с много дълги срокове на годност, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Ръкавиците с три пръста пък не са за медиците, категоричен е професора. Тези, които са с 3 пръста, видимо не са за медицинска работа, но в момента се осигуряват ръкавици на всички здравни заведения и на бърза помощ с 5 пръста. А това, че в момента има някъде в страната затруднение за ръкавици, то е защото много хора носят ръкавици, допълни проф. Кантарджиев.

Маските пък си остават важен аксесоар. Въпреки мнението на някои, маската си предпазва. Може да не е 100 %, но маската предпазва и трябва да се ползва маска, както от тези, които са с прояви на заболяването, така и от тези, които не искат да се инфектират, каза проф. Кантарджиев.

А Румяна Коцева и колегите й все пак се успокояват, че в региона все още няма висока заболеваемост. Темата коментира и директорът на МБАЛ „Христо Ботев"-Враца д-р Петър Керемедчиев.

Получихме облеклата от РЗИ Враца. От самото начало, освен традиционните маски и латексови ръкавици, практически не разполагахме със специализирани защитни средства. Тези за които говорите са предназначени за други условия, но сами по себе си са много качествени и могат да ни предпазят много. Качеството им е високо и аз съм благодарен, че ги получихме, обясни д-р Керемедчиев. На много места в света също нямат специализирани предпазни средства. Ние сме от малкото болници, които разполагат с достатъчно предпазни средства. Имаме маски от всякакъв вид, очила и щитове. Всички те са съвременни и актуални, допълни той.

Проблемът идва от респираторите. Целият свят иска да купува, а фирмите не могат да ги произведат в тези условия. Тук също имаме късмет и до краят на другата седмица очакваме 2 нови респиратора, както и 3 мобилни в скоро време. 6 реанимационни легла също ще бъдат доставени, като подарък за болницата, каза д-р Керемедчиев.

Снимки Фейсбук

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.