• 19 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.7957
  •  GBP / BGN 2.2869
  •  CHF / BGN 2.0310
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Повишен риск от пожари в 13 области

Повишен риск от пожари в 13 области

/КРОСС/ Големите пожари в общините Свиленград и Тополовград, обхванали обширни площи, вече са под контрол. Това съобщи в село Студена главен комисар Николай Николов, директор на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Днес ще се работи по овладяването на фронта на пожара между селата Маточина и Варник, които са на километър от турската граница. Ако до обед огънят не бъде спрян, ще се търси помощ от турска страна.

"От три страни пожарът е ограничен! Не е допуснат до населените места! Нямаме пострадали, нямаме загинали хора, нямаме нанесени тежки материални щети на селата. Последното направление - между Маточина и село Варник - пожарът се разпространява в югозападна посока, тоест в посока границата. Колегите от Турция са предупредени и ако не успеем до обяд да го ограничим в тази посока и те ще се включат на тяхна територия".

На място остават 20 екипа, които ще следят обстановката и ще реагират, ако възникнат нови огнища.

Над 50 хиляди декара земеделски площи, треви и гори са изгорели до този момент в област Хасково, където все още е в сила бедственото положение в общините Тополовград и Свиленград, каза Николов и благодари на всички, които помагат

„Благодаря на тези, които се включват - преди всичко Българската армия, доброволци и горски работници. Има едни много плитки дерета с отвесни стени. На практика, не само с автомобил не може да ги преминеш, а и пеша трудно се преминават. Това затруднява изключително нашите действия. И около обяд - ранния следобед, когато излезе вятър, а температурите са високи нещата стават доста по-сложни. В момента ситуацията е значително по-спокойна".

Шумен огънят също е овладян. Там са изгорели там близо 800 дка борова и широколистна гора, спасени са хиляда декара горски площи. Няма засегнати обитаеми къщи през вчерашния ден в цялата страна.

В 13 области в страната има повишен риск от пожари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Става дума за областите Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.

На половин километър от турската граница хасковското село Маточина снощи беше спасено от огъня. Пламъците са били спрени на метри от населеното място. Вижда се, че е горяла борова гора, лозя и земеделски площи. На терен има много пожарни автомобили и верижни машини, предаде кореспондентът на БНР.

play
stop
mute
max volume

00:00 / 03:29

Репортаж на Дора Атанасова за предаването ''Преди всички''

Пожарникарите разказаха пред БНР, че около полунощ пламъците са били овладени.

От село Варник и от село Маточина са изведени възрастни хора, а другите са останали да пазят къщите и животните си.

Другият голям пожар - до село Присъдец, също е овладян. Засегнатата площ в двата пожара в Тополовград и Свиленград е около 100 000 декара.

Все още има огнища, които горят близо до турската граница.

По-рано днес директорът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов коментира ситуацията в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

"През вчерашния ден гасиха 127 пожара службите и нашите служители. В момента, ако говорим за пожара, който е в Маточина, Хасковско, сравнявайки с вчера, нещата изглеждат сравнително по-добре. От три страни пожарът е ограничен. Към момента, застрашени населени места и къщи в тях няма".
Потушен е пожарът до крайграничното село Лесово, информираха от областната дирекция на полицията в Ямбол. Огънят вилня в продължение на две денонощия и обхвана площ от 11 000 декара, основно сухи треви и храсти. Все още не е ясна причината, една от версиите е, че огънят е тръгнал от неизгасена цигара, изхвърлена в района на граничен пункт Лесово.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.