• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Отново искат демонтиране на паметника на Съветската армия в София

Отново искат демонтиране на паметника на Съветската армия в София

/КРОСС/ Отново спор около паметника на Съветската армия в София. Инициативна група подготвя писмо до институциите за неговото демонтиране.

„Монументът трябва да се демонтира и премести в Музея на социалистическото изкуство", казва журналистът Иво Инджев, който е член на Инициативната група.

„Освен войнишко гробище и войнишки паметник, какъвто той не е по дефиниция, имаше една-единствена възможност той да има някаква легитимна стойност от гледна точка на българското право - да е културно-историческа ценност", каза той.

В отговор отпреди няколко години Министерството на културата с тогавашен зам.-министър Тодор Чобанов отговаря, че паметникът не е културна ценност.

За премахването му има решение на Столичния общински съвет още от 1993 г., казва общинският съветник от „Демократична България" Марта Георгиева.

„Аз като общински съветник написах един доклад, с който Общинският съвет ако го приеме, да задължи кмета да поиска от държавата да го премести от публичната общинска собственост, каквато се пада Княжеската градина, на място извън центъра на София", посочи тя.

По груби сметки на инициаторите, демонтажът и преместването ще струва между 100 и 200 хиляди лева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Инджев и другите като са тръгнали да събарят паметници нищо не споменават и за паметната плоча на хамериканските и ингилизки летци сринали половин София съборете и нея !Може би сме единствената страна в света в която в центъра на столица и ,има паметна плоча на разрушителите на столицата и, ако има друга такава държава пишете !

11.05.2021 07:24:07

Нормален, не толераст

Най-лесно се руши. Справка България за последните 30г. Най-трудно е да създаваш, справка България преди последните 30 години! Не мразя Русия или СССР, въпреки, че не съм съгласен с много от нещата, които са правили, но да буташ паметник е срамота. Не, грехота е! Убеден съм, че инициаторите нищо значимо не са създали или изградили през жалкия си живот и затова не могат да блеснат по никакъв нормален начин. Та затова и тия малоумни напъни.

10.05.2021 23:08:49

Анонимен

Предложете да построите нещо, а не да събаряте. Няма да ви се размине.

10.05.2021 20:47:20

Анонимен

Не Русия, а ти - писалият под мен, си враг на България. Ясно ли ти е, или да? И най-добре да спрете да работите срещу държавата ни, защото иначе - лошо ви се пише, гнусни фашисти такива!

10.05.2021 18:59:33

Анонимен

русия била братска страна ДОЛНА лъжа ограбваха .българия за окупационната руска армия е платено милиони изместиха страната с 45 г. русия е враг на българия

10.05.2021 16:53:02

Смърт на фашизма, свобода на народа!

На агента на ДС и съветски възпитаник Иво Инджев скоро ще му демонтираме тиквата....

10.05.2021 15:28:14

Анонимен

В никакъв случай не трябва да се демонтира! Русия (Съветския съюз) е страна освободителка и победител срещу фашизма и завинаги ще останем братски народи!!!

10.05.2021 15:16:26

Анонимен

На Инджев отдавна му е време да мре, и е най-добре вече да го направи. В този смисъл не ми дреме какво са решили фашизоидите от 1993 година и не се сещам кой е този Чобанов, който ще даде оценка дали нещо представлява културна ценност. Същността на предложението на отдавна деквалифицирания журналист Инджов е отново да се насажда русофобия. Умиращият скелет има право на мнение, също такова прави имам и аз. Е, аз не искам да махат паметника защото виждам в подобен акт стремеж за възраждане на фашизма, символ на унищожението на който е паметникът ( един от многото в цяла Европа) В този ред на мисли Инджев да го дух@.

10.05.2021 14:52:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.