• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Срамотна мрежа

Срамотна мрежа

/КРОСС/ Бум! С оглушителен трясък се спука поредният балон на командата, самоназовала се „Протестна мрежа". На 2 септември служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов обяви, че не е имало разработки на МВР и ДАНС срешу протестиращи граждани. В превод това означава, че писъците за полицейска държава и стенанията на репресираните са били силно преувеличени. Да не кажа направо измислени, тъй шото морално разядосаните да се изкарат жертви на режима.

Заемалите героични пози очевидно си бяха въобразили, че служебното правителство ще им направи услуга, доколкото немалко активисти получиха постове като министри, зам.-министри и съветници, а самият премиер също беше виден протестър. Нямам съмнения, че пропуснатите в първото и второто раздаване се надяваха да насочат вниманието към себе си и най<етне да получат статут на активни борци. Разбира се, със съответното осребряване на заслугите им за победата над олигархията под формата на някое и друго назначение.

В резултат „Протестна мрежа" пъргаво запретна ръкави и написа предълго писмо до премиера Георги Близнашки с настояване да се извърши проверка дали МВР и ДАНС са разработвали недоволстващите от кабинета „Орешарски". В официалния й сайт то е публикувано с дата 23 август и в него пише: „фактите трябва да станат публични сега. ^шствалите в протестите граждани и неучаствалите имат право да знаят истината. Неогласяването на тази информация би означавало, че в публичното пространство безпрепятствено може да се води пропагандна кампания от представители на властта с цел препречване и дискредитиране на правото на протест на българските граждани."

И така - десет дни по-късно истината излезе наяве. Само че се оказа неочаквано неприятна за дисидентите. Нито МВР, нито контраразузнаването са ги преследвали, гонели и подслушвали, призна Йордан Бакалов, с което разби илюзиите им за кариера като мъченици на демокрацията

Горките...

Ако действително се бореха за истината, новината за липсата на разработки всъишост следваше да ги успокои. В България, както се разбра, всеки е свободен да изразява публично несъгласието си от действия на властта, без да се страхува от „препречване и дискредитиране на правото на протест". С други думи, мрежата, която се представя за коректив на всяко управление, може да си върши работата напълно спокойно. Защо тогава нейните активисти не се радват на свободата, та даже не публикуваха новината от МВР в официалния си сайт?

Истината, уви, е последното нещо, от което се интересува компанията, а разочарованието, че удостояването със званията заслужили и народни активисти подмина мнозина, е показателно за амбициите на загърналите се със знамето на морала. Не ги наричам бутафори само за да не обидя обикновените бутафори. Защото тези са необикновени, малко нещо и професионалисти, които с изключителен цинизъм обслужиха опитите за реванш на конкретни политически сили. Тия дни дори се оказа, че едно от лицата на ПМ е пиарствало на фирмата, поставила полицейските заграждения около парламента, но си е траело, докато е надувало розова свирка наред с автентично разгневените. факт: след 14 месеца спорове доколко законно е било заграждането на НС по време на протестите срещу предишното управление, стана ясно, че не друг, а Ивет Добромирова се е грижила за добрия имидж на „ВИП Cekbpumu". Охранителната компания е била потърсена от СДВР и МВР с молба да осигури допълнителните ограждения с обяснението, че е единствената в България, която разполага с подобни съоръжения. От писмото й (2 септември) научихме още, че те са били предоставени за безвъзмездно ползване само за една седмица. „След изтичането на срока компанията многократно е правила опити и постъпки да получи огражденията си обратно, но те бяха върнати едва при окончателното вдигане на охраната около НС."

Познайте сега дали агенция „Про Пиар" на г-жа Добромирова е била наясно с това, нищо че свалянето на огражденията се превърна в... кауза. Прескачаха ги, ритаха ги, по едно време лидерите на ГЕРБ се ръкуваха през тях с недоволните граждани. И в това време, представете си, фирмата си ги е искала обратно, а ние да не го разберем...

Впрочем липсата на разработки срещу онези, които умишлено провокираха полицията, е също огромен скандал. Месеци наред държавата беше обект на нарочна дестабилизация, но сега излиза, че МВР и службите са си затваряли очите. Те не само са вардили незаконните протести и окупации на университети, не само са позволявали блокирането на улици, булеварди, ключови кръстовища, а дори не са опитали да разберат кой организира този хаос. Сериозно?!

А иначе „Протестна мрежа" е права да се страхува от полицейска държава. При управлението на ГЕРБ бившият вътрешен министър Цветан Цветанов демонстрира на практика какво означава думата полицейщина, като пращаше баретите в домовете на хората и разпореждаше зрелищни акции срещу фирми и цели професионални съсловия. Громеше съдии, прокурори, бизнесмени, политици, лекари. Позволяваше си да ги замерва с разработки и СРС от парламентарната трибуна, раздаваше дори „присъди". Чудно по какви причини тогава нямаше протести, както няма и сега - когато близки до Цветанов кадри триумфално се завръщат в МВР.

В този ред на мисли нека припомня, че за по-малко от две седмици петима от ключовите ръководители в министерството бяха сменени. Начело на Инспектората застана Николай Гешев, лично протеже на бившия МВР шеф, нови началници имат финансовата и стопанската дирекция. Предстои смяна в „Човешки ресурси", а и в момента неофициален кадровик е Неделчо Стойчев, бивш директор на Института по психология, който миналото лято беше отстранен заради съмнения за изнасяне на информация. Стойчев се смята за изключително близък до Цветанов, днес отново шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.

Това обаче не смущава мрежовиците от ПМ, тъй като самите те имат известно влечение към полицейщината. В края на октомври миналата година на сайта на „Протестна мрежа" беше публикуван списък с имената на 45 души, наречен „Комисари на подмяната". Понеже са си позволили да отправят критика към антиправителствените демонстрации, всеки от „комисарите" беше посочен, нарочен, още по-точно заклеймен като враг на демокрацията

Приписано му беше заданието „да бъдат подменени, изкривени, смазани, съсипани и отстранени не само протестиращите, но и техните искания и цели, които биха прекъснали току-що започналото окончателно завземане на държавата от така нареченото задкулисие".

Тогава ПМ обяви, че не просто подкрепя инициативата, а се ангажира да обновява постоянно позорния списък. Но позорът беше за активистите на мрежата - тъкмо те се разобличиха като шпицкоманда, която в други времена и на други географски ширини не би се поколебала да предприеме и по-груби действия срещу несъгласните...

Хубаво, сега настояват за истината. И интересите ни изцяло съвпадат! Време е да разберем имената на анонимните съставители, както и изпитват ли неудобство от безобразната си постъпка. Ще им го кажа така, че да го разберат:

1.Кой ?

2. Да или не?

Не очаквам да отговорят, но все пак е редно да им припомняме колко много трябва да се срамуват.

 

Любослава Русева
„Тема"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ха-ха

#ПлатенаМрежа

11.09.2014 11:44:03

лили

Платени агенти , работещи срещу интересите на държавата.

11.09.2014 10:48:05

лили

Коя е тая извънземна на снимката?

11.09.2014 10:46:16

лили

Коя е тая извънземна на снимката? Срам за България , че има толкова луди!

11.09.2014 10:44:04

Анонимен

Също като приказката за бай Тошо преди 9-и. Дето се криел, макар че никой не го търсел...

07.09.2014 17:44:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.