• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Военен преврат: Извънредно положение в Судан

Военен преврат: Извънредно положение в Судан

/КРОСС/ Председателят на Суверенния съвет на Судан Абдел Фатах ал-Бурхан обяви извънредно положение, разпусна властите, ръководещи демократичния преход в страната, и обяви съставянето на ново правителство, след като тази сутрин войници задържаха членове на правителството и лидери на политически партии.

В свое телевизионно обръщение към нацията генерал Абдел Фатах ал-Бурхан заяви: "За да коригираме хода на революцията, решихме да обявим извънредно положение в цялата страна... да разпуснем преходния суверенен съвет и кабинета".

Изявлението бе направено в момент, когато в столицата Хартум избухнаха сблъсъци, а войници стреляха с бойни патрони по хора, излезли на улицата, за да протестират срещу завземането на властта, съобщи АФП.

Насилието беше съсредоточено предимно пред щаба на армията в столицата, часове след като войници задържаха министър-председателя Абдала Хамдок, министрите в неговото правителство и цивилни членове на управляващия съвет на Судан, съобщи министерството на информацията.

Те са били отведени, след като са "отказали да подкрепят преврата", се казва в съобщение във Facebook.

Рано сутринта интернет услугите в цялата страна бяха прекъснати, а главните пътища и мостове в Хартум - затворени, преди войниците да нахлуят в централата на суданската държавна телевизия.

Скоро след това хората излязоха по улиците в знак на протест срещу действията на военните, като запалиха гуми и натрупаха редици от тухли по пътищата, за да ги блокират.

"Военните сили стреляха с бойни патрони по протестиращите, отхвърлящи военния преврат", заявиха от министерството на информацията.


По данни на Централния комитет на суданските лекари, независим съюз на медиците, при сблъсъците досега са ранени около десетина души.

Европейският съюз призова за освобождаване на цивилното ръководство и настоя, че "насилието и кръвопролитието трябва да бъдат избегнати".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.