• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Транспортният министър одобри повишението на първоначалната такса на такситата

Транспортният министър одобри повишението на първоначалната такса на такситата

/КРОСС/ Въпреки несъгласието на Комисията за защита на конкуренцията с промените в Наредба № 34 за извършване на таксиметров превоз на пътници министърът на транспорта Росен Желязков я подписа днес. Най-спорните новости са свързани с промяната на начина на определяне на първоначалната такса.

До сега тя не можеше да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%. След обнародването на променената наредба в Държавен вестник първоначалната такса ще е от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег.

При сегашните цени на такситата в София например това ще рече, че вместо 70 стотинки първоначална такса, тя ще стане минимум 1.58 лева през деня и 1.80 лева през нощта. Ако таксиметровата компания реши да заложи на пределната цена за стартовата тарифа, то първоначалната такса ще е 2.37 или 2.70 лева.

Като мотив се посочва, че това ще ограничи нелоялната конкуренция, а натискът дойде от страна на шофьорите на таксита. Изтъква се и полза за потребителите - водачите няма да отказват късите курсове.

В края на миналата година от КЗК посочиха, че предишният опит за регулиране на цените с въвеждането на долен праг е довело до това всички компании да возят на минималната цена и се е получил отказ от ценова конкуренция. От комисията подчертаха, че вероятно и сега ще стане така.

"При приемането на новите текстове в наредбата внимателно е изследвано решението на Комисията за защита на конкуренцията. Производството пред Комисията за защита на конкуренцията е производство за застъпничество за
конкуренция, чиято основна цел е да предотврати ограничаването или нарушаването на конкуренцията. С въвеждането на долна и горна граница на първоначална цена се постига предотвратяване на нарушаване на
Конкуренцията", твърдят от министерството в съобщението до медиите от днес.

Другата промяна е за цената на километър извън населеното място, която не трябва да надвишава повече от 50% цената на километър в населеното място. Към момента тя просто трябва да е посочена при другите цени.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само да питам. А може ли ако хвана таксиметровия шофьор, че надписва сметката, може ли да му конфискувам колата или поне да го съдя за измама? Или по друг начин да му внуша, че не е прав?

22.01.2021 17:12:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.