• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Красимир Каракачанов: Тероризмът е заплаха за всеки един човек

Красимир Каракачанов: Тероризмът е заплаха за всеки един човек

/КРОСС/ Въпреки похарчените милиони, хвърлените усилия и хилядите загинали в борбата с тероризма той продължава да бъде заплаха не само за сигурността на държавите, на съюзите, които те сформират, но и за сигурността на всеки човек. Това коментира на 13-ата ежегодна международна конференция „Тероризъм и електронни медии" министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
„Никой от нас не е застрахован от подобно събитие. Помним 2012 година какво се случи на аерогарата в Сарафово, където беше взривен автобус с израелски туристи", подчерта той.

Министърът посочи предприетите мерки за по-добро взаимодействие между ведомствата, сред които подобряване на антитерористичното законодателство и концептуалната рамка за борба с тероризма, приетата стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма. „За нейното прилагане беше разработен национален план, беше обнародван закон за противодействие на тероризма. Законът за отбраната и въоръжените сили на Р България беше изменен също, за да регламентира участието на въоръжените сили в борбата с тероризма. Бяха проведени и две мащабни учения с участието и на специалните ни сили", каза Каракачанов.

„Нестабилността идваща от Близкия Изток носи заплаха за сигурността на всички. Бежанските потоци, нелегалният трафик на хора носят сериозни заплахи и могат да се превърнат в инструмент на радиалния ислям, който с методите на тероризма се превръща се превръща в яростен противник на европейската християнска цивилизация.
България, като страна членка на НАТО и ЕС, активно участва в общите усилия за справяне с безпрецедентните предизвикателства в динамичната и променена среда за сигурност", подчерта военният министър.

Каракачанов подчерта, че терористите използват все по-често многочислени паравоенни формирования, възползват се от възможностите на глобалната мрежа и на интернет базираните електронни медии, на социалните мрежи, за намиране и набиране на последователи и финанси.

„Колкото и да се разделяме в Европа и да си говорим за това кой е повече и кой по-малко демократичен, ние можем и трябва да разговаряме помежду си. С терористите не можем да разговаряме, тяхната цел е влияние и владеене на целия свят. Нещо, за което ние няма как да преговаряме", категоричен бе Красимир Каракачанов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.