• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ГДБОП разследва 14 трансплантации в болница „Лозенец“

ГДБОП разследва 14 трансплантации в болница „Лозенец“

/КРОСС/ ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в болница „Лозенец". За тях преди седмици служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров посочи, че от 2019 г. до 27 април тази година в болница „Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, за които има данни, че са незаконни.

България е поискала помощ от молдовските власти по случая, съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков:

Той уточни, че разследването е започнало, след като здравният министър Стойчо Кацаров е предал резултатите от проверките в МВР. Към момента разследването е в изключително начален етап, посочи Рашков:

„Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и на съда".

Новият директор на болница „Лозенец" Радосвет Горнев заяви за „Хоризонт", че здравното заведение продължава да работи и да изпълнява мисията си:

„Докато институциите не излязат с конкретни становища, ние сме предоставили всичките изискани от нас документи и сме готови за съдействие. Дотогава моля обществото да приеме, че болницата продължава да работи на пълни обороти и да изпълнява задълженията си".

Предишният директор на болницата проф. Любомир Спасов и бившите членове на съвета на директорите на здравното заведение все още се коментирали казаното от Рашков.

При първоначалното оповестяване на информация за неправомерни трансплантации на 3 юни тогавашното ръководство на болница Лозенец" публикува официално опровержение. В него се заявява, че в здравното заведение са спазвани стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор.

Изисквани са нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като става въпрос за чужденци, пише още в позицията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.