• 25 Юни 2022 |
 •  USD / BGN 1.8585
 •  GBP / BGN 2.2802
 •  CHF / BGN 1.9419
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 27°C

Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата в Стара Загора

Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата в Стара Загора

/КРОСС/ Възразявам срещу предвиденото драстично увеличение на цената на водата в гр. Стара Загора. На практика става въпрос за увеличение с 37% спрямо цената за м.г., което означава, че хората ще плащат вместо 3 лева, както досега - 4,12 лева. Още повече, че за цената на целия регулаторен период през 2026 г. се очаква повишение с 66%, т.е. цената ще стане 5 лева. Това каза омбудсманът Диана Ковачева на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), свикано по повод обсъждане и утвърждаване цената на водата за гр. Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Припомняме, че омбудсманът вече възрази срещу скока на ВиК услугите в градовете Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе.

Проф. Диана Ковачева подчерта, че от рамките на доклада, представен от работната група на КЕВР, отново липса връзката между цената и качеството на предоставената ВиК услуга. По думите й е очевидно, че „ВиК“ ЕООД гр. Стара Загора не постига 13 от всичките 30 показатели за качество, един от които е изключително важен – „общи загуби за вода“, който през т.г. се очаква да достигне 56%.

„На второ място ще кажа, че и два от показателите за ефективност също не са изпълнени – „Рехабилитация на водопроводната мрежа“ и „Ефективност на изграждане на водомерното стопанство“, които биха могли да доведат до корекции на цената в края на третата година. Това означава, че обективно, показатели, които влияят върху цената към момента, не са изпълнени от дружеството“, посочи още омбудсманът.

Проф. Ковачева припомни, че оценката на Регулатора от м. септември 2021 г. по повод на показателите за качество, включително и „общите загуби на вода“, е „пълно неизпълнение“. Затова омбудсманът настоя КЕВР да вземе предвид, обстоятелството, че качеството на предоставената услуга не е на достатъчно високо ниво, което да обоснове толкова голямо покачване на цената на водата в гр. Стара Загора и региона.

„Опасяваме се, че в кризата, в която се намираме, хората ще бъдат затруднени да погасяват своите задължения, което би могло да направи лоша услуга на самия ВиК оператор, заради факта, че събираемостта на задълженията може да спадне“, допълни общественият защитник.

В заключение проф. Ковачева настоя КЕВР да вземе справедливо решение, в което да бъде отразена – връзката между качеството и цената на ВиК услугите, за да има баланс между интересите на дружеството и интересите на потребителите.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.