• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Безпрецедентни мерки за сигурност във Вашингтон

Безпрецедентни мерки за сигурност във Вашингтон

/КРОСС/ Малко на брой протестиращи се включиха в планираните демонстрации в столици на американски щати, след като властите се подготвиха да предотвратят евентуално насилие с изпращането на Националната гвардия и поставяне на бариери. Не се съобщава за сериозни инциденти, предава кореспондентът на БНР в Съединените щати.

Започва седмицата, в която Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ. Церемонията ще се състои на фона на безпрецедентни мерки за сигурност.

Десетки хиляди гвардейци са във Вашингтон в момент, в който страната още е под знака на нападението на сградата на Конгреса, при което загинаха петима.

В неделя вечер по пустите и отцепените от високи метални заграждения централни улици около Капитолия мълчаливи групи от хора правеха снимки на фона на тишина, нарушавана от кръжащ хеликоптер и звука на сирени. Чуваха се и спонтанни разговори в редиците от въоръжени гвардейци.

Междувременно над 100 са арестуваните във връзка с щурма на Капитолия на 6 януари, като според Ен Би Си ФБР разследва дали участвалите са получили помощ от чужди правителства, организации или индивиди.

Предстоящата церемония във Вашингтон за встъпване в длъжност на новия президент ще бъде коренно различна от всички досегашни, защото ще се състои в условията на пандемията от коронавируса. Това каза пред Си Би Ес избраната за вицепрезидент Камала Харис. "Ще свършим работата, за която сме избрани", заяви Харис.

Погледите са насочени и към идващата нова администрация. Демократът Байдън има намерение да ускори темпото на разпространение на ваксините срещу Covid-19.

Планът му е да бъдат поставени 100 милиона дози ваксини през първите му 100 дни на длъжността - нещо, което според водещият експерт Антъни Фаучи е „напълно" възможно.

Байдън също се надява Конгресът да действа бързо при приемането на план от стимули за съживяване на икономиката.

Но желанието на демократите да подложат отиващия си президент Доналд Тръмп на процес по импийчмънт за втори път поставя въпроса кога законодателните плановете на новата администрация ще бъдат изпълнени.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.