• 22 Окт 2021 |
 •  USD / BGN 1.6807
 •  GBP / BGN 2.3204
 •  CHF / BGN 1.8296
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 19°C

Корупцията ражда бедност в България, а Брюксел си затваряше очите за нея

Корупцията ражда бедност в България, а Брюксел си затваряше очите за нея

/КРОСС/ Констатациите на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), която проведе серия от срещи в България, ще има сериозен отзвук. Това заяви Петър Витанов, който е член на LIBE и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на Петър Витанов.

„Мониторинговата група е много силен лост за въздействие не само в Европейския парламент, но и във всички европейски институции. Заключенията от нейната работа нямат задължителен характер, но предизвикват сериозен политически отзвук и водят до мощен политически резонанс. Очаквам тези констатации да имат чуваемост отвъд комисията LIBE и Европейския парламент, които ще помогнат да няма търпимост към събития, които се случваха в България", коментира Витанов.

Той напомни, че работата на тази група след убийството на журналистката Дафне Галиция в Малта, е довела до оставката на правителството.

Витанов повтори думите на Софи ин'т Велд, председател на делегацията на Мониторинговата група, която констатира, че ендемичната корупция е огромен проблем, защото прави българите бедни.

„Брюксел умишлено подценяваше темата, защото в последните години Европейската комисия се беше превърнала в десен политически орган и неистово се опитваше да брани десните национални управления. Това е и причината за тази „толерантност". Когато десните правителства в Европейския съюз злоупотребяваха тежко с демокрацията, върховенството на закона или свободата на медиите, Комисията си затваряше очите. Но тя беше изключително критична, когато управляваха леви правителства", добави Витанов.

Според Петър Витанов и по време на дебатите в Европейския парламент, свързани с американските санкции по Глобалния закон „Магнитски", евродепутатите са се обединили около мнението, че Европейската комисия е бездействала по отношение на България.
„Никой не иска вече да слуша повтарящи се бодряшки доклади за върховенството на закона. Очакват се категорични мерки, както и препоръки, обвързани със срокове, които да убедят както българите, така и всички европейци, че има ефективна борба с корупцията", каза още Витанов.

По друга важна тема от дневния ред на Европа - цените на тока и газа и Зелената сделка, Витанов е на мнение, че българските политици трябва да са много по-активни в дискусията по тези проблеми и отстояването на националния интерес в бъдеще.
„Зелената сделка е сериозно предизвикателство, особено за по-бедните страни. Трябва да е пределно ясно - шоковите цени на тока и газа в момента не се дължат на Зелената сделка, а на редица други причини - нараснало търсене на газ след COVID кризата, изпразнените газови хранилища в Европа, климатични фактори, които не позволяват на възобновяемите източници да произвеждат ток", поясни Витанов.

Според него на фона на тези процеси е изключително важно да се повдигне въпроса за политиките, които България ще има в процеса на енергийната трансформация.

„ГЕРБ не договори удължаване на живота на въгледобива и ТЕЦ-овете. България е единствената държава без краен срок за затваряне на централите си. Редица държави договориха срокове, а България пропусна всички възможности, като въглищните централи бяха оставени на самотек", коментира Витанов.

Според него приоритет на всяко следващо правителство трябва да е удължаването на живота на централите, поставяне на дневен ред на темата за атомна централа, която произвежда евтина и чиста енергия, както и фокус върху средствата, които Европа дава за зелената трансформация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.