• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Цацаров, Панов и Колев питат за съдебната реформа

Цацаров, Панов и Колев питат за съдебната реформа

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев са изпратили писмо до правосъдния министър с въпрос защо се бави законопроектът за съдебната власт, който се изготвя в неговото ведомство, пише „Монитор"

Тримата питат защо идеята на Христо Иванов за нормативни промени все още не е публикувана въпреки заявката му от преди няколко месеца, че проектът е почти готов и скоро ще бъде пуснат за обществено обсъждане.

Цацаров, Панов и Колев пишат още, че публикуването на законопроекта трябва да стане скоро, тъй като депутатите вече работят и по идеята за поправки в конституцията, засягащи именно дейността на съдебната власт. Те припомнят, че в парламента вече са внесени два законопроекта за изменение на ЗСВ - от ГЕРБ и АБВ. Заради мудната работа на правосъдното министерство обаче тези идеи за промени също остават на „трупчета", тъй като е редно проектите да бъдат съгласувани.

„С оглед на това се обръщаме към вас, с призив за незабавно публикуване на проекта, изработен в Министерството на правосъдието. Предлагаме ви също всички конкретни идеи за промени в ЗСВ да бъдат подложени на широко обсъждане сред съдиите, прокурорите и следователите" пишат още Цацаров, Панов и Колев.

В отговор на писмото правосъдното ведомство изпрати позиция на министъра. В нея Иванов заявява, че ще обяви законопроекта, след като бъдат внесени предложения за промени в основния закон страната, за да няма повторения и противоречия в идеите.

Вчера депутатите се договориха, че промените в конституцията в глава „Съдебна власт" трябва да бъдат приети окончателно още през есента. Представители на всички парламентарни групи, председателят на НС Цецка Цачева, двама вицепремиери - Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, и правосъдният министър Христо Иванов се събраха, за да обсъдят как да процедират с ремонта на основния закон, който да гарантира съдебната реформа. Предложенията за промени в Конституцията предвиждат разделяне на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, намаляване на мандата на правителството на съдебната власт на три или четири години.

Председателят на НС Цачева обясни, че годен за внасяне в деловодството документ ще бъде представен идния четвъртък.

Преди това партиите от мнозинството - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ ще могат да направят допълнителни предложения по вече готовите текстове, като се съгласуват помежду си. Окончателният вариант вече ще бъде представен на всички парламентарни групи, които, ако желаят, ще могат да участват във внасянето. След това ще бъда сформирана специална временна комисия, която да изготви правилата за работа по ремонта на Конституцията. Амбицията на парламентаристите е, след като промените минат на първо четене до края на лятната сесия, те да бъдат окончателно гласувани през есента. Цачева счита, че това може да се случи дори до края на септември, но уточни, че всичко зависи от темпото на работа на депутатите.

„За нас е изключително важно да се запази независимостта на съдебната власт", заяви юристът от ДПС Четин Казак. Главата „Съдебна власт" е най-променяната и този път депутатите трябва да са сигурни, че правят нещо качествено, отбеляза той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо тези имат вид на палячовци. Кога ще се стегнат.

10.05.2015 09:12:12

Анонимен

КОНТРОЛНИЯ ОРГАН СЕ НАРИЧА АК 47 И РАБОТИ САМО ПО ТЪМНО

10.05.2015 03:14:59

Анонимен

По всички дела, граждански и наказателни, изгубени в Страсбург да бъдат проверявани и санкционирани съдебните състави, а обещетенията да бъдат изплащани от тях, а не от държвата. Това ще заздрави здраво съдебната система от корупционни практики!

09.05.2015 13:37:47

Анонимен

Основното е да се създаде контролен орган,койтоще проверява и ще санкционира имотното състояние на магистратите и техните семейства до второ коляно., защото повечето съдии са женени за адвокати и ибратно!

09.05.2015 13:33:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.