• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ДАЗД с апел към общините в България за повишена ангажираност към всички деца

ДАЗД с апел  към общините в България за повишена ангажираност към всички деца

/КРОСС/ Във връзка с извънредното положение в България председателят на Държавната агенция за закрила на детето - д-р Елеонора Лилова се обърна до всички кметове на общини в България, като органи за закрила на детето, с апел за повишена ангажираност към всички деца, включително и към тези от тях, които са настанени в резидентна грижа. В него д-р Лилова изтъква необходимостта от повишен контрол за спазване мерките на Световната здравна организация за висока лична хигиена и дезинфекция на помещенията в социалните услуги за деца, управлявани от общините.
В писмо, адресирано до всички 28 области в страната, председателят на ДАЗД подчерта загрижеността за здравето и благополучието на всички български деца, които в момента са подложени на социална изолация заради коронавируса. И докато при възрастните, мотивацията за спазване и прилагане на мерките, наложени от Националния кризисен щаб у нас е висока, то при децата това се превръща в още по-голямо предизвикателство с всеки изминал ден.
„Днес, повече от всякога от нас се изисква да сме силни, разумни и добри един към друг, и най-вече към децата. Те имат нужда от спокойно и постоянно разясняване, какво се случва на всичко ни. Затова търпеливо, и без припряност, следва да отговаряме на въпросите им, както и да сме пример за хора, които се мобилизират и преодоляват трудности.", смята д-р Лилова.
Според нея, социалната изолация в настоящия момент за децата може да е причина за повишена емоционалност, подтиснатост и тревожност. В техен интерес ДАЗД предложи конкретни канали за помощ чрез консултации и психологическа подкрепа. На всички кметовете на общини Агенцията предостави материали с правила и съвети за опазване на здравето, предложения за активно и забавно организиране на свободното време, както и възможности за търсене на информация и подкрепа при нужда. Предложено е да се разпространят и сред ръководствата на резидентните услуги за деца, които са по-уязвими от останалите деца.
„Знам, чв всеки от нас е достатъчно отговорен да отстоява мисията на защитник, а с общи усилия ще гарантираме в пълна степен благополучието на всяко българско дете.", завършва писмото си председателят на ДАЗД.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.