• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

ВВВУ „Георги Бенковски“ отбеляза патронния си празник

ВВВУ „Георги Бенковски“ отбеляза патронния си празник
Министър Каракачанов връчи новите пагони на военнослужещи от учебното заведение

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов връчи новите пагони на военнослужещи от състава на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в местността Костина край тетевенското село Рибарица, където е лобното място на  войводата.

Много политици, военни и граждани се преклониха пред паметта и делото на един от ръководителите на Априлското въстание по повод 144-годишнината от гибелта му.

Министър Каракачанов връчи новите пагони на повишените  в звание „полковник“, „подполковник“ и „майор“ военнослужещи от висшето училище.

Той награди преподаватели и представители на командването за заслуги във военно-образователната дейност.

„Плановете са това военновъздушно училище да стане едно от най-елитните в света. Разбира се това не може да стане за година – две, но след пет години да можем да се гордеем, че не само военноморското училище е в елита на военното образование в света, но и военновъздушното училище. Всички предпоставки има за това“, коментира Каракачанов.

С тържествен ритуал курсантите на Висшето военновъздушно училище  поднесоха венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски на лобното му място. 

Паметта му почетоха и много граждани, а кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева припомни за героизма на Бенковски и загиналите в Априлската епопея:

„Нека в този момент да сведем глави през паметта на един от най-големите българи - Бенковски, пред паметта на всички загинали за Отечеството! Поклон!“

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Славчо Терзиев

КОШМАРИТЕ НА ПРЕМИЕРА Премиерът сънува кошмари. Тревожи се, че столът му се клати, а той не владее обкръжението си. Не може просто да отстрани членове на олигархичното политбюро и да разчита, че те ще си мълчат. Страхът на Борисов е от осветяване. Когато дори главният прокурор признава, че 30-годишният преход е криминален, това означава, че е криминален и неговият висш продукт в лицето на управленската мутрокрация. Тук не може да има голяма тайна, защото процесите протекоха пред очите на цялото общество и всеки можеше да усети последиците им. Но изваждането на показ на информация от най-вътрешния кръг на олигархичната мрежа е сравнително ново явление. След Цветан Василев (банкер на годината, мистър икономика) вече имаме за свидетел и Васил Божков (най-богатия българин). Без да събират обществена симпатия, те служат за източници на информация от първа ръка, която поставя властта в отбранителна позиция. Опровергаването й е неубедително и затова първата й реакция е омаловажаването и пренебрегването. През 90-те години и първото десетилетие на ХХІ в., когато мутрокрацията още не бе направила под външен натиск своя европейски цивилизационен избор, проблемът се решаваше по класическата формула: Няма човек - няма информация. До този момент България бе регистрирала над 150 поръчкови убийства и прокуратурата с много старание успяваше да не разкрие нито едно. Борисов като шеф на полицията също даде принос. Нещата се промениха след влизането на страната в ЕС, когато стана неудобно прилагането на класическите мутрометоди. Върхушката обеща повече да не прави така и замени бухалките с държавните репресивни инструменти, както обясни от Дубай Васил Божков. Но липсата на подборен санитарен отстрел пренасели терена на клепотокрацията и старите кадри започнаха да пречат на възхода на новите. Това създаде вътрешното напрежение, което подлага Борисов на огромен натиск да прави разместване и прочистване, но без сътресения във властта. С помощта на държавните органи той може да отнема бизнеси, т.е. да сваля милионери от висшите им постове на държавните хранилки, но няма пълна власт над информацията. Всяко непредпазливо движение може да го дискредитира, че е точно онова, което си мислят хората за него. Затова е толкова нервен и търси опора в собствените си илюзии за величие, които компенсират недоверието му в цялото компрометирано обкръжение. Борисов отива неуверен на матура, защото продължава да се бори за политическото си оцеляване. Нищо чудно да бъде скъсан, защото още е незрял за влизане в историята.

25.05.2020 18:25:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.