• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Българите в Украйна се молят за мир и се питат срещу кого ги викат да воюват

Българите в Украйна се молят за мир и се питат срещу кого ги викат да воюват

/КРОСС/ Мобилизацията в Украйна тече, като в армията се викат мъже от всички етноси, независимо дали си българин, молдовец, албанец или рускоговорящ украинец, това коментира в ефира на Дарик Максим Димитров, млад българин, който е роден в одеското село Голица, но в момента живее и работи в България.

Той добави, че българите в Украйна се питат „срещу кого воюват" мобилизираните и в името на какво.
„Има една несигурност и страх, защото сега има голяма мобилизация. Дори от моето село взимат мъже, а хората се питат „срещу кого воюваме, за какво, какви интереси защитаваме и дали ще се върнеш?!?". Мога да кажа, че от Болградския район има вече 11 души, които са загинали. Дори онзи ден погребаха едно момче, което е българин", разказа Максим Димитров.

„В нашия район, в Одеска област, е по-спокойно, единственото, което визуално смущава е, че по магистралата има много постове и хора с автомати, танкове. Ситуацията никак не е спокойна и не може да се каже дали хората са за едната страна или за другата в конфликта", каза още младият ни сънародник. Когато сядаме на маса преди казвахме да има здраве като вдигаме наздравица, а сега единственото, което правим, е да се молим за мир, допълни той.

Максим Димитров поясни, че за третата мобилизацията в Украйна се изпращат призовки на адресната регистрация на всички, които имат някакво звание в армията до 60-годишна възраст. Миналата година през ноември е бил последният прием в наборна служба в Украйна, но заради събитията законът е променен и службата в армията отново е подновена.

„Хората не искат да ходят да воюват, особено родителите - има такива, които казват, че е по-добре да отидат в затвора, отколкото на тази война, която не е ясно как ще свърши", коментира още младият българин, роден в Украйна.
Кметовете в селата също не съдействали особено, а и мобилизацията в селата била доста по-трудна, защото много хора били регистрирани по адрес там, но работят и живеят в градовете. „Но иначе взимат, мобилизират хора без значение от коя националност са - дали българи, дали молдовци, рускоговорящи украинци", каза още Димитров.

Въпреки ситуацията в Украйна и водените в част от страната военни действия, Максим Димитров съобщи, че и тази година 120 души от Украйна, Молдова и България са се събрали на традиционната вече Лятна среща на бесарабските българи.
В рамките на два дни село Бабата е събрало хора от Одеса, София, Тараклия, Каменка, Делжилер, Задунаевка, Бабата и още много други места от региона в празник на родолюбието, българските традиции и фолклор.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

СЛАВА РОССИЙ! СМЪРТ НА УКРАЙНСКИТЕ КУЧЕТА!

29.08.2014 11:27:55

Анонимен

Ужас , как може да се славосват укромайданутите, пиндусите и десен сектор ,които са убийци на деца, пенсионери и невинни граждани.

28.08.2014 16:40:12

Свобода и мир за героичният украински народ, опълч

СЛАВА НА ГЕРОИЧНИЯТ УКРАИНСКИ БРАТСКИ НАРОД, ОПЪЛЧИЛ СЕ НА ПОРОБИТЕЛИТЕ!

28.08.2014 15:24:38

ДА ГО НАЧУК.М НА ВСИЧКИ РУСКОПОКЛОННИЦИ И РУБЛАДЖИ

РУБЛАДЖИИТЕ, ДЕТО СЕ КЛАНЯТ ПРЕД КРЕМЪЛСКИЯТ НЕНОРМАЛНИК И ШИЗОФРЕНИК, ДА ДУХАТ СУПАТА!

28.08.2014 15:16:05

rusofil

РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА. ЗАЩОТО СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК И ПУТИН НЯМА НИКАКВО ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ДА ГИ ПИТА КЪДЕ СИ ПРЕКАРАВТ ОТПУСКАТА - НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО !

28.08.2014 12:47:24

rusofil

РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА. ЗАЩОТО СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК И ПУТИН НЯМА НИКАКВО ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ДА ГИ ПИТА КЪДЕ СИ ПРЕКАРАВТ ОТПУСКАТА - НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО !

28.08.2014 12:46:55

Анонимен

Боже пази българския народ!

28.08.2014 12:29:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.