• 19 Май 2022 |
 •  USD / BGN 1.8586
 •  GBP / BGN 2.3099
 •  CHF / BGN 1.8652
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 8°C

Президентът: Отстояването на суверенитета, закона, сигурността и справедливостта е нашата дългосрочна и неотменна мисия за България

Президентът: Отстояването на суверенитета, закона, сигурността и справедливостта е нашата дългосрочна и неотменна мисия за България

Слово на държавния глава Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност за втори мандат като президент на Република България

/КРОСС/ Уважаеми г-н председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми членове на Конституционния съд,

Уважаеми министри и народни представители,

Уважаеми представители на съдебната власт,

Уважаеми ръководители на държавни институции,

Уважаеми г-н началник на отбраната

Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

Уважаеми представители на религиозните общности,

Ваши превъзходителства,

Скъпи сънародници,


Преди пет години за първи път приех строя на гвардията тук, пред катедралния храм и вечния огън. Помня лицата на много от вас, очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки на надеждата за Нова България. Надеждата ни бе обща и вие я възложихте на нас с г-жа Йотова.


Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за подкрепата.

Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало. Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента - възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции.

Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си: тези за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България.

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първа стъпка, чакат ни още изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение политици да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя. От нас се иска да го положим.


И когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през ветровете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Убеден съм, че можем да постигнем целите си само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната "държава на духа" е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред.

Скъпи съотечественици,

В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Да отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ.


Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава.

 

Да живее България!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Царят показа висока политическа и обща култура като уважи с присъствието си встъпването във функция на президента Радев и вицепрезидента Йотова. Вероятно е знак на извинение дето даде управленски старт на пожарникаря. Отсъствието на главният прокурор и ГЕРБ означава, че се считат над президентската институция, което демонстрираха и досега.

22.01.2022 20:23:54

Неизненадан

В идните години нашият президент ще бди, да не би България да се отклони от пътя, начертан от Козяк....

22.01.2022 17:54:16

Анонимен

... как отстоявате... като изпълнявате това което ви нареждат чужди посолства. Не желая чужди войски на наша територия... да ме пази от Русия. Русия не ни заплашва.

22.01.2022 15:49:21

Анонимен

... как отстоявате... като изпълнявате това което ви нареждат чужди посолства. Не желая чужди войски на наша територия... да ме пази от Русия. Русия не ни заплашва.

22.01.2022 15:49:21

Анонимен

Парламента, а не президента да реши дали България като съюзник на НАТО ще воюва с Русия и тогава президента може да се съгласи или да каже не чрез вето. Стига със спекулациите, че вече сме станали президентска република.

22.01.2022 13:35:34

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.