• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС

ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС

/КРОСС/ С 20 гласа "за" Висшият съдебен съвет избра Галина Захарова за председател на Върховния касационен къд. За избора бяха необходими 17 гласа.

ВСС избра Захарова с пълно единодушие, като 3-ма от 25-те членове са напуснали, а 2-ма отсъстваха от днешното заседание. Захарова днес получи и кючва подкрепа от главния прокурор, който заяви, е с нея начело на-накрая ще спре натискът върху прокуратурата.

Галина Захарова е първата жена, каято ще заема този пост и е първата кандидатура, издигната от колегите си.

Галина Захарова е известна като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си. Заемаше позицията зам.-председател на ВКС и ръководител на наказателната колегия.

Захарова получи подкрепа подкрепата на Пленума на съда, Лозан Панов правосъдния министър, главния прокурор, професионалната среда и много неправителствени организации. Кандидатурата ѝ беше издигната от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд.

"Смятам, че съдия Захарова има достатъчно достойнства и ще бъде един достоен последовател на политиката, която съм водил във ВКС. Дефицитът на достойнство във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение", каза настоящият председател Лозан Панов.

Мандатът на Панов изтича през февруари.

"Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това да имаме независимо правосъдие и съд. След като е подкрепена толкова категорично от колегите от ВКС за мен това е един много положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев също подкрепи кандидатурата на Захарова, като подчерта, че тя безупречна репутация. Тъй като е номинирана от пленума на ВКС, не може да се поставя под съмнение съдийското самоуправление, смята Гешев. Призова съдиите да я подкрепят.

"Със Захарова начело на ВКС могат да спрат и опитите за политическо влияние върху съдебната система. Всички колеги казват, че е безупречен професионалист и добър човек", допълни главният прокурор.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.