• 22 Окт 2021 |
 •  USD / BGN 1.6807
 •  GBP / BGN 2.3204
 •  CHF / BGN 1.8296
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 19°C

Работна среща на заместник-министър Мария Павлова с председателя на Комитета против изтезанията Алън Мичъл

Работна среща на заместник-министър Мария Павлова с председателя на Комитета против изтезанията Алън Мичъл

/КРОСС/ Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова проведе работна среща с председателя на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) Алън Мичъл. Делегация на Комитета е на посещение в България в периода 1 - 13 октомври 2021г.

По време на срещата заместник-министър Павлова заяви, че констатациите и критиките, отправяни от Комитета, се възприемат като градивен и обективен анализ и те са сред основните предпоставки за насочване на усилията на България към преодоляване на натрупаните с годините проблеми в местата за задържане. „След последното посещение на КПИ през 2017 г. и последващия доклад в страната ни са отстранени слабости и има позитивна промяна при разрешаване на съществуващи проблеми, както в управлението на затворите и арестите, така и при третирането на настанените в тях лица", заяви заместник-министър Павлова. Тя допълни, че са проведени редица строително-ремонтни работи в множество затвори и общежития в цялата страна, които целят подобряването на условията за настаняване на лишените от свобода и задържаните лица. За пример тя посочи изграждането на новия арест в затвора в Сливен, новите арести в Стара Загора, Благоевград и Добрич, предстоящото изграждане на нови арестни помещения в Кърджали и Велико Търново. Внимание бе отделено и на засиленото обучение на персонала и съвместната работа на надзорно-охранителния състав със социалните работници в затворите и арестите с цел преодоляване на условията и решаване на възникнали конфликти и прояви на насилие.

От своя страна председателят на КПИ благодари за доброто сътрудничество между Министерството на правосъдието и европейската организация, като заяви увереност, че то ще продължи в краткосрочен и дългосрочен план. Г-н Мичъл направи обзор на предварителните констатации от посещението в затворите София и Пловдив, затворническото общежитие „Кремиковци" и арестите на бул. „Г.М. Димитров" и ареста в Пловдив. Бяха засегнати темите за условията за настаняване на арестанти и осъдени лица, за медицинското обслужване на задържаните и лишените от свобода, за предпазването от разпространение на КОВИД 19, както и за справянето с насилието между лицата, настанени в арести и затворите и насилието от страна на персонала спрямо затворниците. Беше поставен и въпросът с предприетите мерки за борба с корупцията в затворите.

Докладът от посещението на КПИ ще бъде изготвен и приет до март следващата година, след което препоръките ще бъдат изпратени на българските власти.

На срещата присъстваха още главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" гл. комисар Ивайло Йорданов и Борис Водз, началник на отдел в Секретариата на КПИ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.