• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

16 новозаразени с коронавирус у нас, 354 общо

16 новозаразени с коронавирус у нас, 354 общо

/КРОСС/ "16 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас. Общият брой на заразените в България става 354", заяви проф. ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

В болница са 127 души, 13 са интубирани, 15 са излекувани. От всички заболели 200 (56%) са мъже, а жените заемат 44% или 154. Средната възраст е 45 г., а средната възраст на починалите – 66 години.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият е 3-годишно дете.

В Благоевград случаите са 10, в Бургас - 14, Варна – 17, Велико Търново – 2, Габрово – 2, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 2, Ловеч - 1, Монтана – 16, Пазарджик – 7, Перник – 5, Плевен – 8, Пловдив – 21, Сливен – 4, Смолян 7, София – 221, Стара Загора – 2, Хасково – 1, Шумен – 3.

След края на епидемията ще стане ясно какви са били рисковите фактори за пушачи и непушачи.

Относно липсата на дезинфектанти, ген. Мутафчийски заяви, че не е вярно това. Той съобщи, че лично е проверил и в 8 от 10 аптеки е имало.

"Лично проверих вчера, в 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. За маски проблемът е съществен в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове", каза още той.

Шефът на Щаба категорично заяви, че лицата могат да ходят единствено до магазин, за да си пазаруват, до аптека, до банка, да си платят сметките или до работа. "Абсолютно забранено е да се правят всякакъв вид разходки на различни места", категоричен бе той и поясни, че получава изключително много мейли по темата за разходките, но вече не може да им отговаря.

"Ако има събиране на повече от 2 лица - това не е разрешено. Много хора се чувстват накърнени, че им се отнема правото на движение. Няма да отговарям повече на имейли. Получих въпроси как трябва да се разхождат деца с увреждания, възрастни. Основанията са, че ще се заразят с коронавирус и могат да умрат, не знам какви разяснения повече да им дам. Това е народопсихология. Целият свят гори, а ние да се разхождаме", добави той.

"Нито една мярка не цели да унижи някой", категорично заяви още ген. Венцислав Мутафчийски. Той обясни обаче, че не трябва да се мисли, че маската е сигурност. "Напротив", каза той и обясни, че няма никакво значение, ако някой е с маска, спазва два метра разстояние, но пипа всичко и после докосва лицето си.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Добре бе, най-накрая направете обобщение, какви трябва да бъдат ефективните мерки.Като чета , си мисля, че освен хигиена, обеззаразяване на ръцете, избягване на близък контакт и ръкавици, другото са неефективни глупости. Направете най-сетне обобщаващи препоръки, а не само да дуднете за забраната хората да се движат на улицата.

30.03.2020 10:20:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.