• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Министър Ангелов: Ваксините на „Астра Зенека“ ще бъдат изтеглени, ако няма интерес към тях

Министър Ангелов: Ваксините на „Астра Зенека“ ще бъдат изтеглени, ако няма интерес към тях

/КРОСС/  Днес в страната пристигнаха 62010 дози от ваксината на „Пфайзер“. Това е поредната доставка по план. До края на месеца всеки понеделник ще пристигат по толкова. От следващия месец се очакват от извънредните доставки да пристигнат 1 млн. бройки от ваксината на "Пфайзер", а през юни очакваме още 1 250 000. Така до края на юни се очаква в страната да пристигнат общо 2,7 млн. дози от ваксината на „Пфайзер“, съобщи на брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Съществуват няколко логистични проблеми, които са обсъждани днес на Ваксинационния щаб. Първият проблем са опашките от лекари пред Столичното РЗИ. Ще се изработи алгоритъм за подобряване на тази логистика, каза министър Ангелов.

До края на деня общопрактикуващите лекари ще имат яснота как ще е най-добре да взимат ваксините.

Вторият проблем е по отношение на отдалечените места в страната. Има уговорка коли на МВР да бъдат използвани за логистика на ваксините от регионалните здравни инспекции до кабинетите на личните лекари.

Министърът коментира и сигналите, че хора получават СМС-и за ваксина в даден център, но се оказва, че този център не работи. По думите му объркването може да се обясни с това, че наличните ваксини във ваксинационните центрове са на „Астра Зенека“. Наличните количества ваксини на „Пфайзер“ са насочени единствено към изпълнение на първа, втора и трета фаза от ваксинационния план. Реален избор на ваксина се очаква през месец май.

Интересът към ваксината на „Астра Зенека“ е спаднал до символични проценти в страната, призна още министърът.

„Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, акцентира той.

Ваксините на „Астра Зенека“ ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, ще бъдат съхранявани в хладилниците на „БулБио” или на РЗИ-тата. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях, уточни Ангелов.

Сега експертните съвети ще трябва да отговарят на два важни въпроса - какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на „Астра Зенека“, посочи министър Ангелов.

До момента у нас не е унищожена или изхвърлена нито една ваксина.

„От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини“, изтъкна още здравният министър.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

менгеле

Марш в кочината Му, бе проклет гербераст смотан педалски, измислен професор доктор. Ангелов, за тебе става дума, свиньо блатска от трета градска...

12.04.2021 18:42:13

Анонимен

Шейсет държави закупиха или започнаха производството на Спутник. Що се правим на по-религиозни от папата, и по сервилни от най-сервилните. Що се кълнем в атлантическа( морска) вярност и не поръчаме руската ваксина. Докога ще се делим по най-фантастични признаци и ще напомпваме омразата си един към друг. Да се давиш и да потъваш и да удряш брата си с последни сили. Останал ли е грам мозък в нещастните ни глави. Колко човека трябва да си загубят здравето или живота в този мащабен наложен експеримент, за който стотици твърдят, че е политически експеримент. Защо не се дава гласност, а се мълчи като изроди, че нашият стратегически господар поддържа стотици вирусни лаборатории по света, не само на собствена територия. До кога ще търпим позора на васалната "дружба"

12.04.2021 16:53:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.