Добрев: Ако ние и ГЕРБ претендираме за властта, другите имат претенции за субсидиите
Секция: Интервюта
17 Септември 2014 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Добрев: Ако ние и ГЕРБ претендираме за властта, другите имат претенции за субсидиите

/КРОСС/Интервю на ИА КРОСС с Кирил Добрев,  кандидат за народни представители от листата на Коалиция "БСП - лява България" в 7-ми МИР Габрово

Г-н Добрев, отказахте място в листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в София-област, а приехте водачеството на листата на в Габрово. Защо?

Първо, не съм отказал място в София-област, просто ръководството реши, че в София-област друг човек ще води листата. А пък габровските социалисти от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна избраха мене. Така че не съм се отказвал никога от това да водя листа в София-област или някой друг регион, а просто нещата се стекоха по този начин, ръководството реши друго.

Чувствате ли се достатъчно разпознаваем в провинцията?

Социологическите проучвания, с които разполагам, ми дават самочувствие. Чувствам се доста по-разпознаваем, а и те го показват, и от конкуренцията в лицето на Цветомир Михов (водач на листата на ПП ГЕРБ - бел. ред.), и сред колегите.

С какво ще убедите хората да посочат вашето име, възползвайки се от преференцията?

Аз не работя за преференция, а работя за БСП. Винаги в своя политически път досега съм бил отборен играч. За мен е важно моята партия да побеждава. А ако някой е избрал мен в листата, няма да се сърдя, че ми е сложил преференция.

Какво не успяхте да завършите в последния си депутатски мандат, което бихте продължили и в следващия, ако бъдете народен представител отново?

В последния мандат съм работил активно в две комисии - едната е по вътрешна сигурност и обществен ред, където успяхме да приемем нов закон за МВР. Не съм си свършил работата в Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Знаете, че активно работех и във временната анкетна комисия за тефтера „Златанов". Там заедно с Мая Манолова подготвихме промени в закона. Не ми стигна времето този закон да го вкараме в зала и да нормализираме точно този сектор, който касае конфликта на интереси.

Кои са местните проблеми от национално значение, по които бихте работили в следващия парламент?

Габрово и регионът ги вълнуват няколко неща. Тунелът под Шипка. Това е, което касае целия регион и връзката между Северна и Южна България. Второ, реализирането на строителството на язовир край Трявна, което става със средства от Световната банка и за това голям принос има правителството на Орешарски. И третото нещо, което е много важно и трябва да решим - проблемът с водоснабдяването в Севлиево, язовир Мокра бяла. Тук се обръщам към всички колеги народни представители, които ще влязат от Габровския регион, че тези проекти, които решават на 80% проблемите на габровци и на областта, не са проект за един мандат и върху това няма да дам никой да има, образно казано, предимство или по-скоро монопол, точната дума е монопол. Това са проекти, които касаят няколко мандата и тук ще организирам клуб на габровските депутати, с които да защитаваме заедно тези проекти. В тези проекти няма политика. В тези проекти всички политици в региона трябва да си подадем ръка и да ги реализираме.

Какво е вашето лично мото в предизборната ви кампания и как ще протече тя - по-скоро със срещи с избиратели или с дебати с противникови отбори?

Страхувам се, че дебат в областта няма да има. Не знам защо колегите от ГЕРБ не са проявили такъв интерес, а пък с другите политически партии не мисля, че има какво да дебатирам. Ако ние и ГЕРБ претендираме за властта, другите имат претенции за субсидиите. Така че аз с тях дебат нямам.

Моето лично мото в тази кампания е: И аз съм избирател и гласувам на 5-ти.

Очаквате ли честна битка от страна на опонентите си?

Да. В края на краищата габровци са интелигентни хора и не се поддават на такива елементарни нападки и политически ежби. Мисля, че засега поне, първите 15 дена, имаме много коректни отношения между нас, представителите на БСП, и политическите ни опоненти от ГЕРБ. 

Тук може да прочетете мотивите, с които и Жельо Бойчев - водач на листата на коалиция „БСП лява България" в 23-ти МИР гр. София, се включва в изборите на 5 октомври.