Напрежение в коалицията заради уволнението на Моллов
Секция: ПОЛИТИКА
24 Май 2015 19:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Напрежение в коалицията заради уволнението на Моллов

/КРОСС/ Уволнението на директора на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов предизвика поредния трус в отношенията между партньорите в управлението. От „Патриотичен фронт" скочиха срещу решението и се възмутиха, че то не е било обсъдено с тях, а се наложило да го научат от новините.

„Унизително е. Това е поредната проява на неуважение, след която ние сме в правото да преосмислим степента си на кооперативност", заяви пред „Преса" съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

„Пламен Моллов не е наше назначение. Валери Симеонов просто изрази становище, че той трябва да запази позицията си поради факта, че има необходимите професионални качества. И затова беше редно най-малкото, след като са взели такова решение, да го уведомят. Не казвам, че Моллов е добър или лош. Когато някой не си върши работата, ние ще сме първите, които ще поискаме отстраняването му. Но каквито и да са причините и мотивите, най-малкото едно телефонно обаждане беше абсолютно задължително между хора, които наричат себе си партньори. И неизбежно това до голяма степен ще ни принуди да преосмислим подхода си към тях", допълни Каракачанов. Според него напрежението се нагнетява от месеци, а причината за поредната колизия е „манията за величие на ГЕРБ и липсата на елементарна коалиционна култура".

В близките дни ПФ ще поставят ребром въпроса за предложените от тях приоритети - борбата с демографската криза и с битовата престъпност, необходимостта от радикална реформа и пълна ревизия в енергетиката, оградата по границата с Турция, приемането на промените в Закона за българите в чужбина.

Коалиционните партньори отказаха коментар в опит да тушират напрежението. Вицепремиерите Румяна Бъчварова (ГЕРБ) и Меглена Кунева (РБ) обявиха, че ще обсъдят казуса, преди да излязат с официална позиция.