• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Директорът на Агенцията по храните е освободен от длъжност

Директорът на Агенцията по храните е освободен от длъжност

/КРОСС/ По предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните проф. д-р Пламен Моллов, съобщава пресцентърът на Министерството на земеделието и храните.

Отново по предложение на министър Танева, премиерът е назначил на негово място д-р Дамян Илиев.

Вчера бизнесменът Аладин Харфан съобщи, че са му искани 10 хил. лв. „такса спокойствие", която не платил на БАБХ и последвали редица проверки и затваряне на завода му за преработка на птиче месо.

Изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов отхвърли обвиненията и обяви, че негови инспектори са открили червеи в храни на компанията, а екипът му няма да се поддаде на натиск.

По-рано днес бизнесменът се срещна с министъра на земеделието и храните Десислава Танева. По време на срещата Танева е обещала пълно съдействие от страна на ведомството й и е изразила подкрепа към Харфан в борбата срещу корупцията.

В корупционни практики агенцията бе обвинена и от Асоциацията на млекопреработвателите, чийто председател Богдан Борисов разказа, че има практика да се искат по 10-20 хил. лв. от фирми, за да бъдат сигурни, че няма да бъдат проверявани.

Първата по-сериозна проверка в „Аладин" е направена на 20 март 2014 година. До онзи момент се разчитало единствено на рутинните проверки на Областната дирекция по безопасност на храните.

„В резултат на тези обичайни проверки, фирмата работила безнаказано, при изключително лоши хигиенни условия, липса на всяка проследимост (т.е. яснота от какви суровини се произвежда крайният продукт). Най-честата причина за липса на проследимост е укриването на ДДС, тъй като се взема месо без документи коментира шефът на БАБХ, поясни Моллов.

Снимков материал от 20 март 2014 г. показва наличие на бели червеи в месото. Протоколът от проверката в този ден съдържа около 20 бележки, всяка от които дава повод за акт. Въпреки това, в името на добрата практика с подобни големи производители, са направени предписания. Три месеца по-късно е установено, че забележките не са изпълнени. На 24-25 юни 2014 г. е направена нова проверка, а проблемите са същите: лоша хигиена, липса на контролни съоръжения, свързани с процеса, липса на записи на температури за обработка и съхранение, липса на проследимост. Отново са направени предписания, но този път са съставени и няколко акта.

Следва затишие. На 20 април 2015 г. за проверка е изпратен независим екип от БАБХ, а не от областната дирекция. Нарушенията са същите, както и при предишните. Едно от фрапантните нарушения е липсата на топла вода. През нощта фирмата монтира съоръженията и на другия ден инспекторите установяват наличие на топла вода и отменят акта за спиране на производството. Спират производството заради липса на проследимост.

Седмица по-късно от „Аладин" твърдят, че вече са осигурили проследяването на продукцията. Екипът на БАБХ обаче е констатирал отново точно обратното. Забраната е вдигната на 18 май, след като бизнес операторът е показал на екипа, че има съответните възможности да проследява продукцията. Къде е рекетът от страна на агенцията? Къде е бил инспекторът, който е влизал в това предприятие? Тези въпроси постави шефът на БАБХ и предупреди, че определени хора ще си заминат заради това, че са имитирали контрол. „По мое време никой не е искал предоставяне на подобна такса спокойствие", категоричен бе проф. Моллов. Според него се касае за клевета от недобросъвестен търговец.

В интервю за Нова телевизия днес Моллов обяви, че срещу него се води кампания, за да бъде освободен от поста.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.