Богослов: Митрополит Николай прави недопустима политическа демонстрация
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Август 2015 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богослов: Митрополит Николай прави недопустима политическа демонстрация

София /КРОСС/ Църквата реши да се намеси в политиката, след като в литургия за Илинден пловдивският митрополит Николай посочи като свой кандидат за кмет на Пловдив Здравко Димитров. Той беше изключен от групата на ГЕРБ в Народното събрание заради намерението му да се кандидатира срещу досегашния кмет Иван Тотев, подкрепян за нов мандат от партията на Бойко Борисов.
Две седмици по-късно по време на литургия за Преображение Господне митрополит Николай обяснява кое го е накарало да се намеси в политиката - предложения за промени в Закона за образованието и темата в матурата за 7-и клас.
Митрополит Николай е демонстрирал действително нахлуване на Църквата, в негово лице, в политиката, коментира впред БНР богословът доц. Дилян Николчев:
По този начин Църквата и православната религиозна общност попадат в центъра на Закона за вероизповеданията, чл.7, ал.2, където се казва, че религиозните общности и институти, както и версии и убеждения, не могат да се използват за политически цели.
Проповедта на митрополит Николай е политическа демонстрация, което е недопустимо, категоричен е богословът.
Според него е пресилено да се очаква Светия синод да реагира адекватно по темата. Доц. Николчев коментира, че се наблюдават странни апетити от страна на Светия синод да се занимава с държавни въпроси и с политиката.