• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Митрополит Николай посочи свой кандидат за кмет на Пловдив

Митрополит Николай посочи свой кандидат за кмет на Пловдив

/КРОСС/Пловдивският митрополит Николай посочи свой кандидат за кмет на града - Здравко Димитров, съобщи „Дневник".

Димитров беше изключен от групата на ГЕРБ, заради намерението си да се кандидатира срещу сегашния кмет Иван Тотев, подкрепян за нов мандат от партията на Бойко Борисов, припомня медията.

Митрополит Николай посвещава над 10 минути от архиерейската света литургия по случай Илинден на 20 юли в храм „Св. Пророк Илия" в Пловдив на агитация срещу настоящия кмет, ставя ясно от запис, разпространен във Фейсбук.

„Аз не съм ли гражданин, имам ли права, нещо повече - имам духовни задължения. И нека знаете отсега - няма да гласувам за Иван Тотев. И който гласува за него, да знае - гласува против Божието дело, защото той саботира Божието дело", обявява митрополитът. И посочва за поста стоящия на първа линия отляво точно до свещениците при олтара Здравко Димитров.

Митрополит Николай нарежда на отеца, предстоятел на храма, дължащ 14 хиляди лева на община Пловдив за такса „Смет", да не превежда „нито стотинка на Иван Тотев".

Публикуваме изявлението на пловдивския митрополит, който обявява, че ще се намеси драстично в политиката:

„Искам да ви поговоря за политика. Някой сигурно ще ме осъди и ще каже, че съм си загубил разума. Не, уверявам ви, не съм.

Ще се намеся драстично в политиката, защото тя вече ужасно се намеси в морала, в живота на православните християни в България. Ще се намеся този път драстично в политиката, защото църквата не може да бъде безразлична и равнодушна към това, което се случва с Божия народ, поверен на нея.

Ще се намеся в политиката, защото тя се намеси и забрани на децата да изучават Бога Господа Исуса Христа, а ги задължи да изучават йога, даже ги изпитваше масово на матурата.

Ще се намеся в политиката, защото политиката се намеси в морала на нашето семейство, като го разтури, като въведе някакви разкрепостени, уж европейски ценности, които наистина разкрепостиха животинските, долните страсти в съвременното общество.

Не ме интересува голямата политика. Малка България винаги е била в нейните кроежи и ще бъде до края на света.

Но аз съм Пловдивски митрополит и ме интересува политиката на тоя град - докога ще се меси в живота на църквата и ще се меси така, че да затруднява и да пречи. Измислиха най-напред закона за съвместното съжителство без брак - няма нужда да се бракосъчетават и венчават българските семейства. Принизи се малката християнска църква, българското семейство, до една имотна сделка, която да позволи да се продадат и децата чрез сурогатно майчинство. Защото вече всичко продадоха. Остана майките децата си да продават.

Какво се случи в навечерието на нашия митрополитски празник в навечерието на Св. Марина - като никога досега, когато посрещнахме мощите на Св. Димитрий Солунски и с митрополити от Африка, Гърция, служихме вечерня в храма, близо до храма - на Античния театър, кметът решил да направи шумно зрелище. Пир ли беше на любовта? И да се бракосъчетават на сцената семейни двойки. Шоу.

И аз трябва да гледам всичко това и да търпя, видите ли, защото съм митрополит и църквата трябва да не се меси, да стои там в ъгъла. Тя пречеше на турското робство, пречеше и на комунистите, пречи и на тия сега.

Ами аз имам съвест и ме е страх от Бога. Защото Бог ме е поставил да бдя над народа и чиито души да помогна да се спасят. Днес се намираме в тоя мъничък, беден храм, който кметът осъди ...на колко отец-предстоятелю? 14 хиляди лева такса смет.

Абе, църквата боклук ли произвежда? Не е ли гавра с духа на тоя народ това?

От тая бедна църквица ще вземе 14 хиляди лева, за да направи за 11 милиона пръскалки, шоу за хората, зрелище за хората. Какво като американците стоят зад него, който ще да стои зад него, митрополитът няма да застане зад него. Защото е безбожник. От бедните хора ще събира данъци, от малките църквици. 25 години внушават, че църквата е толкова богата, че от нея трябва само да се взима и нищо да не се дава.

Когато замълчим, защо мълчим - църквата е спален вагон, не се произнася. Когато заговорим - защо говорим, защо не си знаем мястото.

Всеки друг може да каже всичко по телевизията, само пловдивският владика трябва да мълчи. Аз не съм ли гражданин, имам ли права, нещо повече - имам духовни задължения. И нека знаете отсега - няма да гласувам за Иван Тотев. И който гласува за него, да знае - гласува против Божието дело, защото той саботира Божието дело.

Нека ме обвиняват, че се занимавам с политика, политиката ни унищожава Църквата.

Боголюбиви братя и сестри, щастлив съм, че днес е тук г-н Димитров (обръща се и посочва стоящия на първа линия отляво точно до останалите свещеници при олтара Здравко Димитров - депутат, изключен от ГЕРБ, заради намерението си да се кандидатира срещу кмета Иван Тотев, подкрепян за нов мандат от партията на Бойко Борисов - бел. ред.). защото той е верен християнин. Не знам какви са неговите намерения, той излезе от тая голямата политика, защото ни съветва Господ: „Излез из средата им, ако видиш, че там е нечестие и сатанизъм".

Досега не съм си позволявал, г-н Димитров, но сега ще ви кажа, защото прекалиха. Независим, зависим само от 10-те божии заповеди, от Библията, от Божията милост - кандидатирайте се моля ви се за кмет и помогнете на християните в нашия град (свещениците до митрополита започват да ръкопляскат - бел. ред.).

Който както иска да го възприема - предизборно, задизборно, както иска. Не мога да стоя и да гледам товя, което се случва. Раздели народа Тотев - вместо да отидат на Св. Димитър да се поклонят - отидоха да гледат „Любовен еликсир" и да се бракосъчетават на сцената на Античния театър. Кощунство с дущата на нашия народ. Ние ще се молим за вас (към Здравко Димитров - бел. ред.), нищо че няма да ни подкрепи Америка или Европейски съюз, или Съветски съюз...

Бог ще ви подкрепи. Ние ще се молим за успеха на нашия град, за доброто на нашата църква. Защото съм убеден - вие сте го доказал, толкова църкви построихте в този град. А този, който е кмет, взима от бедните църкви, за да построи зрелища, фонтани, когато хората гладуват. Иначе гледаха в часовника на митрополита. Защо никой не пише сега за гладуващите в Мизия, дето стоят на улицата след потопа. А напарвил фонтани за 11 милиона лева. Да прави каквото иска, ама няма право. Защото трябва да отстоява и защитава интересите на хората. Аз имах подарен златен часовник, единственото нещо, което имах лично в своя живот. И го подарих на една църква.

Моята съвест е спокойна. Бог да му е на помощ на него. А на нас Св. Пророк Илия да укрепва силите, да ни дава ревност, такава, каквато имал той. Ревност, с която да бдим и пазим вярата си, на нашите деца, семейства, общество. Поздравявам всички, които днес празнуват имен ден и молитствам благодатната закрила на Св. Пророк Илия да бъде всякога с вашите домове, чада, с тая богоспасяема енория и с нашия богохраним град и богоспасяема епархия.

Отец-предстоятелю благодаря ти за прекрасната организация на храмовия празник, за грижите, които полагаш този храм да бъде не само благолепен въпреки бедността, но и да бъде изпълнен с верен божий народ. Запомни едно от мен, една стотинка не превеждай на Иван Тотев, нека изпрати съдии-изпълнители, аз искам да видя как ще направи това кощунство. Да видя докъде ще стигне. Някога трябва да оставим дявола да си покаже рогата, всички да го видят, никой да не се съмнява за това, че е дявол. Да не съм чул, че си дал стотинка на общината. Обещаваш ли? Благодаря.

Братя и сестри, простете емоционалния тон, но няма как. От пълно сърце говорят устата. Някога трябва да си кажем.

Тоя жезъл Господ ми го е дал като символ на словото, с което трябва да ударя, не за да убия съгрешилия, а да се опомни, да се обърне към Господа и да бъде жив. Иван Тотев досега почти никога не е идвал на църква. Той си направи зрелище и то зрелище с малката християнска църква - християнското семейство. Боже, не му зачитай този грях, той не знае какво върши.

Амин!"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не е работа на църквата да се меси в светското управление ! Този Николайчо не е никакъв духовник, а си е чиста проба Московски инструмент !

12.08.2015 14:24:07

Анонимен

В Наказателния кодекс има определение „подстрекателство към престъпление“. Но нали лудите отговорност не носят...

12.08.2015 13:10:56

Филибелия

Огнено слово!!!! Бичуващи думи!!!! Дядо Николай-министър-председател!!!!!! Какво? Не можело ли? Ами я си спомнете за митрополит Макариос!!!! Колко години управлява Кипър?

11.08.2015 16:18:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.