Макрон повтори: Ще подкрепя България за Шенген
Секция: ПОЛИТИКА
25 Август 2017 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Макрон повтори: Ще подкрепя България за Шенген

/КРОСС/ Франция ще подкрепи България за влизане в Шенген. След като вече направи подобно изявление на пресконференцията с Румен Радев, това още веднъж обяви президентът Еманюел Макрон след срещата си и с министър-председателя на страната ни Бойко Борисов по време на визитата си във Варна.

„Искам да кажа, че ако съм тук днес, то е защото не само че Бойко Борисов бе първият европейски лидер, който приех във Франция, но също така защото той е мой приятел. Благодаря му за поканата, която отправи към мен. Имал съм вече възможност да преценя в каква голяма степен той се ангажира с пълното участие на България в Европейския съюз и с решенията, които ще се вземат. В двустранен план говорихме по много теми, свързани с образованието, преподаването на френски език, сътрудничеството ни в промишлеността, отбраната, сигурността. Искам да заявя споделената ни воля за осъществяването на партньорства в рамките на споразуменията, които ще бъдат подписани, така че да се създадат много работни места", заяви Макрон.

„По европейските теми, волята на България и на министър-председателя е България да бъде пълноправен член на ЕС. Такава е и волята на Франция. Първата последица е, че до края на октомври ще постигнем споразумение относно реформата за командированите работници. Министър-председателят ми каза колко му е било трудно да намери работници за обществения транспорт в България", допълни той.

Според него командироването на работници освен, че не е добро за европейския проект, не е добро и за работниците.

„Постигаме волята да се ограничим във времето и за една и съща страна, за една и съща работа да се получава една и съща заплата. Когато имаме френски работодатели, които наемат българските работници и им заплащат по български цени във Франция - не, не съм съгласен", допълни Макрон.

„Второто споразумение е свързано с превръщането на България в пълноправен партньор. Ще подкрепя волята на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната.

Трябва да сложим край на границата между Изтока и Запада, а България да се бори за по-силна интеграция в икономиката и финансите", каза още Еманюел Макрон след срещата с Бойко Борисов.