• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Макрон: Искам България да участва пълноценно в създаването на нова Европа

Макрон: Искам България да участва пълноценно в създаването на нова Европа

/КРОСС/ „С Румен Радев имаме съвпадение по три основни теми - командироване на работници, отбрана и миграция". Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата му с българския държавен глава Румен Радев в двореца „Евксиноград" във Варна, предаде „Фокус".

„Искам да ви кажа колко съм щастлив да бъда днес тук и да засвидетелствам приятелството, което съществува между двете страни. Преди 10 години последно е бил френски президент в България. Това посещение ще да даде възможност да засвидетелстваме жизнеността на нашата връзка. Отношенията ни в областта на индустрията, отбраната, цифровизацията се задълбочават. Ние сме тук, за да насърчим това развитие. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите взаимоотношения, които съществуват между нашите администрации, експерти, които подготвят председателство", заяви Макрон.

По думите му тези отношения почиват на рамката, която поставя Европейския съюз.

„Споменахме теми, които са в краткосрочен план и ако работим заедно, можем да постигнем напредък и да вървим към една закриляща Европа. Имаме съвпадение на мненията по три основни теми - реформата на директивата за командироването на работници и служители. Благодаря, че ясно се обявихте срещу социалния и данъчния дъмпинг", добави френският президент.

„Благодаря ви за тези ясни думи във връзка със социална Европа. Втората тема е свързана с отбраната. Имаме воля да работим конкретно относно приобщаващото сътрудничество. Много говорихме по темата отбраната на Европа. Време е вече да предприемем действия.

Третата тема, по която има истинско съгласие е свързана с миграцията и със засилването на контрола. В две отношения трябва да разгледаме тази тема. От една страна предстои разглеждане на европейската регламентация, свързана с тези теми", посочи Макрон.

„След 2015 г. се взе решение тя да бъде подобрена в областите свързани с управление на границите, убежището и засилване на контрола. Вторият аспект е свързан с присъединяването на България към шенгенското пространство. Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат тези правила и България да участва в дискусията. Искам България да участва пълноценно в дискусиите за преначертаването на нова Европа. България трябва да стане пълноправен член на шенгенското пространство.", каза още френският президент.

„Говорихме за предстоящите теми, които са свързани с реформирането на ЕС", каза Еманюел Макрон. Той заяви, че в тази връзка предстоят многобройни френски инициативи до края на тази година.

„Имаме пълно съгласие по това, че България трябва да участва в тези инициативи", коментира френският държавен глава.

Той посочи, че с българския президент Румен Радев са разгледали перспективите за присъединяване на Западните Балкани в ЕС. Макрон заяви, че споделя мнението на българския държавен глава по тази тема.

„ЕС има нужда да засилим интеграцията си. Има нужда от едно сърце на Европа, което да върви по-бързо. Трябва да определим пътна карата, по която да се работи за по постигането на тази цел", коментира президентът Макрон.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.