Илияна Йотова: Крайно време е някои политици да свикнат, че Румен Радев е президентът на страната
Секция: ПОЛИТИКА
08 Октомври 2017 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Крайно време е някои политици да свикнат, че Румен Радев е президентът на страната

/КРОСС/ Има престрелки между отделни политици, които така и не можаха да свикнат, че Румен Радев е президентът на страната, колкото и това да не им се иска. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ по повод създалото се напрежение между институциите.

„Част от тези политици все още не могат да изживеят комплекса, че са загубили лично и персонално тези избори, защото са отговаряли за тях в една предизборна кампания", посочи тя.

„Крайно време е да свикнат с тази мисъл, защото не е добре това, което става. Налива се все повече масло в тоталното недоверие, което българските граждани и общество имат към политическата система в страната", заяви вицепрезидентът, но въпреки това тя не смята, че има напрежение между институциите.

„Лично аз не чувствам това напрежение. Работя добре с част от министрите, с които съм свързана по силата на правомощията ми. Не съм убедена, че има война на институциите в онзи смисъл, в който има истинска война на институциите. Вижте какво става в Испания, но България изобщо не е в тази ситуация", обясни Илияна Йотова.

„Изпълняваме обещанията, които дадохме на хората. Ще стане една година, откакто се включихме в президентската кампания. Удовлетворена съм от това, че след всичко, което казахме на хората в предизборната кампания, не сме мръднали на сантиметър от обещанията си", коментира вицепрезидентът.

„Едно от обещанията ни с Румен Радев, когато разговаряхме с хората, е често да бъдем сред тях. Мога да кажа, че това е едно от най-стриктно изпълняваните обещания. Всеки месец имам поне 10 срещи в страната по най-различен повод", заяви Илияна Йотова и се върна на темата за недоволството на хората.

„Българските граждани не са доволни от институциите и политиците, защото те не решават проблемите им. Не може в една страна, която 10 години е в ЕС, минималната и средната работна заплата да са равни на заплатите в страни, които тепърва поемат по европейския път", каза още тя.

По повод бъдещия антикорупционен орган, Йотова коментира, че механичното сливане на институции трябва да се прецени дали е добрият вариант. Идеята да има различни институции е техният взаимен контрол. „Когато ги събереш под една шапка, не е ясно как ще функционира този взаимен контрол. Второ - не трябва да се изземват и преплитат дейности. Най-важно е този орган да бъде работещ", каза вицепрезидентът.

Според Йотова санкциите срещу Русия имат повече политическо значение, големите компании са намерили вратички да ги избегнат, страда единствено малкият и среден бизнес.

Цалото интервю с вицепрезидента Илияна Йотова прочетете ТУК!