• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Атентаторът от Манчестър - тихо либийско момче, приятел на "Ислямска държава" с връзки в "Ал Кайда"

Атентаторът от Манчестър - тихо либийско момче, приятел на "Ислямска държава" с връзки в "Ал Кайда"

/КРОСС/ Главният заподозрян за самоубийствения атентат в Манчестър, при който загинаха 22 души, Салман Абеди е бил член на силно религиозно семейство, който се е замесил с банди и през последните години се е обърнал към радикалния ислям. До това заключение е стигнал в. "Файненшъл таймс" след разговори с приятели и съседи на семейство Абеди в Манчестър.

Началникът на полицията на Манчестър Иън Хопкинс посочи 22-годишния Салман Абеди за основен заподозрян, но отказа да съобщи подробности за него, заявявайки, че основният приоритет е да се установи дали е действал сам или като част от мрежа.

Абеди е британски гражданин от либийски поизход. Медиите в Англия разпространиха и първите снимки, с които показват лицето му.

Той и брат му Исмаел са посещавали Ислямския център на Манчестър, където баща им е известна фигура, предаде "Гардиън", цитиран от ДПА.

Мохамед Саед, главен имам на джамията, заяви, че Абеди го гледал "с омраза", след като произнесъл проповед, критикуваща „Ислямска държава" и либийската салафистка ислямска милиция Ансар аш Шария.
Анонимен член на либийската общност в Манчестър описва Абеди като "тихо момче".

Родителите на Абеди са получили убежище във Великобритания, след като избягали от режима на бившия либийски лидер Муамар Кадафи. Салман има двама братя и сестра и шестчленното им семейство живее в Манчестър от повече от 10 години.

В. "Телеграф" съобщи, че според непотвърдени слухове в града всички освен Абеди и един от братята му са се върнали в Либия.

Смята се, че останалият във Великобритания брат е 23-годишният мъж, арестуван вчера от британската полиция.

От 2014 г. Салман Абеди е учел бизнес в Университета "Салфорд" в Манчестър, но има данни, че от месеци не е посещавал лекциите.

Вчера полицията претърси част от университета, откъдето потвърдиха, че заподозреният е бил техен студент.

„Мирър" описва Абеди като „приятел" на „Ислямска държава". Според изданието той всъщност е попаднал в полезрението на властите заради връзките с човек, за когото се смята, че има връзки с терористичната организация. Правоохранителните органи обаче не разглеждали Абеди като „висок риск". Непотвърдена информация твърди, че самите родители на младия мъж са предупредили британските власти, че той представлява заплаха. При претърсването на апартамента му в дома му открили книга-наръчник за направа на бомба.

Американската телевизия "Ен Би Си", пък твърди, че Салман е имал връзки с Ал Кайда и дори е получил обучение от терористичната организация. Медията се позовава на свой източник от америанското разузнаване. Източникът заявил пред телевизията, че Абеди бил разпознат по кредитна карта, намерена на мястото на взрива, като с помощта на технология за разпознаване на лица самоличността му била потвърдена.

Според служителя на американското разузнаване през последната година Абеди е пътувал до Либия, ходил е и в други страни. Освен, че имал "явни връзки с "Ал Кайда", той може да е контактувал с различни други групировки.

По-рано в. "Таймс", цитирайки приятел на Абеди, също написа, че преди няколко дни той се върнал от Либия, където може да е преминал обучение в лагери на терористи. Специалните служби и полицията проверяват тези данни.

Източникът отбелязал, че избухналата бомба била "голяма и сложна", като за създаването ѝ са били използвани материали, достъпът до които е труден във Великобритания. Това може да означава, че някой е помагал на Абеди.

Според източника от американското разузнаване следователите се опасяват, че заподозреният за извършването на терористичния акт може да е член на терористична клетка, чиято численост и ангажираност са неизвестни. Той не изключва възможността и за "последваща" атака.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Възспиращата мярка е ликвидиране на целия род.

24.05.2017 17:58:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.