• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Адемов: Увеличаването на възрастта за пенсиониране трябва да бъде съпроводено с осигуряване на заетост

Адемов: Увеличаването на възрастта за пенсиониране трябва да бъде съпроводено с осигуряване на заетост

/КРОСС/Предлага се преосмисляне на тристълбовия осигурителен модел в България, като в дългосрочен план може да бъде поставено под съмнение и съществуването на частните пенсионни фондове. Това каза в ефира на Дарик председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов.

Бившият социален министър коментира постигнатите вчера договорености между правителството и синдикатите. Сред тях е идеята - осигуряващите се за втора пенсия от догодина да имат право на избор дали вноските им да постъпват в универсален пенсионен фонд, както е в момента, или в НОИ. По думите на д-р Адемов тази стъпка е достатъчно сериозна, за да бъде приета „на коляно" и без широка дискусия.

Хасан Адемов изрази резервите на ДПС към планираното увеличение на стажа за пенсия догодина с 4 месеца, на фона на замръзяването на възрастта. 

Стажът е основен елемент от формулата за изчисляване размера на пенсиите и колкото повече стаж имаш, толкова възможността да получиш по-голям размер на пенсията е по-голям. Но в ситуация, в която над 135 000 са безработните на възраст над 50 години, задължително една такава мярка трябва да бъде съпроводена с мерки на пазара на труда за подпомагане и от страна на Националния план за действие по заетостта и от страна на европейски програми, от националния бюджет за заетостта на тази категория граждани. Защото основният проблем е, че тези хора никой не ги наема на работа, не са толкова атрактивни на пазара на труда.

Т.е. тази мярка не е съвсем безусловна, според мен тя трябва да бъде придружена и от едно чувствително увеличаване на размера на средствата по Националния план по заетостта, които за поредна година са 73 млн. лв. В противен случай пак ще бъдем изправени през ситуацията - хората не могат да се пенсионират, защото няма къде да работят и няма как да придобият този стаж и отиват в социалното подпомагане.  И се въртим в кръг, коментира Адемов. 

По думите му, замразяването на възрастта не е предложение, което дискредитира осигурителния модел или някакъв антиевропейски подход. При нас големият проблем е, че има група осигурени лица, които се пенсионират при облекчен режим - без възраст, само със стаж, допълни той. 

Бившият социален министър отговори на въпроси, свързани с договорените дни преди края на годината промени в осигурителната система, както и дали се прави опит за вид „национализация" на част от парите в частните пенсионни фондове.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.