• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Смоленов: Атентатът в Кабул показва, че в Афганистан има нов системен играч - ИД

Смоленов: Атентатът в Кабул показва, че в Афганистан има нов системен играч - ИД

/КРОСС/ Самоубийственият атентат в Кабул е от нов тип и показва, че на терена в Афганистан има нов системен играч - „Ислямска държава". Това каза за Радио „Фокус" експертът по антитероризъм Христо Смоленов. Той обърна внимание на това, че групировката няма традиционно пуснати корени на територията на Афганистан, но очевидно се е пребазирала след тежките поражения, които е понесла в Сирия и в Ирак след ударите от страна на САЩ и Русия.

"Ислямска държава" очевидно тактически зряло и бих казал демонстрирайки много сериозен военен опит и умения, се пребазира може би с помощта на тези, които преди време я създадоха като свой бизнес партньор и като свое оръжие. Традиционно талибаните, които господстват в Афганистан, не са свързани с действията на сегашната "Ислямска държава". Струва ми се, че тепърва в Афганистан ще има кръвопролитна конкуренция за функцията главен терорист и тепърва според мен талибани и кадрите на ислямистката формация "Ислямска държава", или ДАЕШ, ще се сблъскват за лидерство. Това има своите дестабилизиращи аспекти, но това по принцип показва една нова динамика", обясни експертът.

Христо Смоленов посочи, че атаката срещу дипломатическото сърце на Кабул има и други последици. Той даде за пример реакцията на немското правителството, което спря полетите на самолетите, с които трябваше да бъдат репатрирани афганистански емигранти, които не са одобрени за постоянно пребиваване в Германия. Според експерта по антитероризъм това може да се интерпретира като съобразяване с терористите или по-лошо - огъване пред техния натиск.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.