• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

По 300 лв. за декар земеделска земя от Агрион

По 300 лв. за декар земеделска земя от Агрион

/КРОСС/ Компанията пуска парцели на разсрочено плащане до 3 години и без първоначално самоучастие

Водещата българска компания за управление на земеделски активи Агрион пуска за продажба парцели в цялата страна. Цените са изключително атрактивни и започват от 300 лв./дка, съобщиха от дружеството. Големината на парцелите, точното им местоположение и цената им са обявени на сайта на компанията на адрес http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform. Предвидена е и опция за онлайн заявка за купуване на имот.

Агрион е предвидил възможност за сключване на сделка на разсрочено плащане за период от три години без първоначално самоучастие, казаха от дружеството. Това е сериозно облекчение най-вече за малките производители, които ще имат възможност да купят съседни парцели, без това да наруши финансовото им планиране. За тези, които купят над 50 дка земя, Агрион е предвидил отстъпка от продажната цена.

„Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си", твърдят агроексперти. Комасацията увеличава производителността, намалява разходите и води до по-ефективно, и модерно земеделие. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което ще позволи на земеделските стопани да кандидатстват за субсидия по различни европрограми. Според прието решение на правителството в средата на януари 2018 г, предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми през тази година са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. От тях над 2.6 млн. лв. са за сметка на ЕС, а близо 276 млн. лв. е националното съфинансиране.

Окрупняването на терени е важно и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Според експертите комасираните имоти държат доста по-висока цена в сравнение със средната за даден регион и собствениците й могат да спечелят значително повече, ако в последствие решат да я продават. Земята у нас е изключително разпокъсана, като средният размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка.

За 2016 г. осреднената цена на декар в България е около 761 лв., като за последните шест години стойността и се е увеличала тройно, сочат данните на Националния статистически институт. Очакванията са трендът да се запази и през следващите няколко години.

Все по-често на пазара се наблюдава тенденция инвеститорите да влагат парите си в земеделска земя, за сметка на други недвижими имоти или традиционните финансови инструменти. Поземлените имоти постепенно се превръщат във важен инвестиционен актив, а не просто като място за реализиране на земеделска продукция. Сметките показват, че земята гарантира доста по-добра доходност от банковите депозити и инвестиционните фондове. При средно покачване на цената с приблизително 4% на година и рента от 50 лв., покупката на поземлен имот от Агрион за 300 лв. на дка би могла да донесе доходност от близо 10%, дори и ако се налагат допълнителни инвестиции в разработване на парцела. При това при нисък финансов риск, тъй като земеделската земя не се влияе от икономическите и политическите процеси. При нея не се наблюдават резки скокове и спадове, както при недвижимите имоти, например.

„С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването, и обработката на земеделска земя", казаха от Агрион. Във всеки от регионалните офиси на компанията купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.