• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

1100 години от победата на цар Симеон край Ахелой

1100 години от победата на цар Симеон край Ахелой

/КРОСС/ Навършват се 1100 години от битката при река Ахелой. През 917 г. при Ахелой войската на цар Симеон І нанася тежко поражение на византийската армия. В битката при река Ахелой е унищожена по-голямата част от византийската войска, участвала в похода срещу България. Историкът Лъв Дякон, който към края на Х в. посещава мястото на сражението, пише: „И сега още могат да се видят купищата кости при Анхиало, гдето тогава позорно била посечена бягащата войска на ромеите". Победата на българските войски над византийците изиграва важна роля за засилване на международния престиж на българската държава.

В чест на 1100-годишния юбилей от славната победа на цар Симеон I при Ахелой през 917 година, сдружения и клубове за исторически възстановки в страната, ще пресъздадат битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край град Ахелой, като демонстрират въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от периода.

В 18:00 часа ще се състои историческа възстановка на Ахелойската битка на градския стадион в град Ахелой, а в 19:30 часа - тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І в град Ахелой. От 20:00 часа е официалната церемония с участието на почетен караул от състава на Военноморските сили на Република България с поднасяне на венци и цветя и тържествена заря. Програмата завършва с празничен концерт.

"Ако цар Симеон не беше спечелил битката при Ахелой, може би днес нямаше да я има България", коментира директорът на Регионалния исторически музей - Бургас Милен Николов пред "Фокус".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.