• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Какво може милиардерът от Донецк?

Какво може милиардерът от Донецк?

/КРОСС/ Ринат Ахметов е най-богатият човек в Украйна. Мултимилиардерът от Донецк има и значително влияние върху президента Виктор Янукович и стига да поиска би могъл да подпомогне уреждането на политическата криза.

Той е собственик на въгледобивни мини и металургични комбинати, състоянието му се изчислява на около 12 милиарда евро. Това е невъобразимо богатство за обикновените хора като Сергей, който е барман в едно заведение в Донецк. "Честно казано не говорим често за Ахметов. Освен ако не го видим на някоя трибуна и някой не каже - той е велик, най-богатият! През 90-те години, когато всичко се срина, всеки отмъкна толкова, колкото можа. Ако не той, друг е щял да се сдобие с това богатство. Но именно той успя."

Така мислят и много други жители на Донецк - той успя! Казват го с открито възхищение, но и не без завист. Критично настроените са малцина - като например шивачката Валентина Фьодорвна, която получава за зашиването на копче 70 цента, а за скъсяването на панталони - 3,50 евро. "Той е богат, а ние сме изключително бедни. Заплатата ми току-що бе съкратена с 30 процента, както постъпиха и с дъщеря ми и с нейния съпруг. А хранителните стоки поскъпват все повече."

Борбата на групировките

Сега Ахметов би могъл поне да допринесе за уреждането на политическата криза в страната, казва Валентина Фьодоровна. Милиардерът е смятан за наставник на президента Виктор Янукович и има най-голямо влияние върху него от всички олигарси в страната. Партньорството между двамата доскоро бе повече от близко: след като преди четири години Янукович встъпи в длъжност, Ахметов можа да разшири още повече хегемонията си в района на Донецк.

Междувременно обаче Янукович се е еманципирал в известна степен - вече не е толкова зависим от Ахметов, посочва Алексей Матушка, главен редактор на един местен интернет портал. "Наред с групата на Ахметов вече има и една друга, към която се числи синът на Янукович - Олександър. Тези два клана си поделят цялата администрация и се конкурират помежду си. И ако има например някаква обществена поръчка, печели фирма от тази група, която доминира в съответния административен район.

Ахметов има нужда от мир

Оценките на икономическите експерти са, че през последните четири години групата на Олександър Янукович се е замогнала много повече от тази на Ахметов. Респективно - олигархът би трябвало да се отнася по-критично към някогашното си протеже Янукович. Доказателството за което се открива в емисиите на на принадлежащата на Ахметов телевизия TRK Ukraina: тя периодически информира балансирано за протестите, т.е. в никакъв случай не на страната на Янукович.

През януари Ахметов открито предупреди, че може да се стигне до проливане на кръв, което бе и предупреждение към президента. Олигархът има нужда от мирно решение, като се има предвид, че изнася продукцията си в ЕС и има състояние на Запад.

В момента не е особено ясно как точно изглеждат отношенията между двамата. Но Янукович не би могъл да спечели нито политическата, нито икономическата битка с Ахметов, смята Виталий Сизов, редактор на интернет портала в Донецк: "Ахметов има авторитет сред обикновените хора, както и в Партията на регионите, от която е Янукович. Неговата здрава база е неговият бизнес, докато при Янукович нещата стоят по-различно. Богатството на неговия син произтича само от поста на бащата. И ако му се наложи да се оттегли, цялата империя би могла да рухне".

Източник: dw.de

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Прав си, но май всичко е примитивно в сегашния свят-за съжаление.

22.02.2014 16:09:39

Анонимен

primitivno

20.02.2014 13:10:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.