• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Проф. Теодора Димитрова оглави Стопанската академия в Свищов

Проф. Теодора Димитрова оглави Стопанската академия в Свищов

/КРОСС/ 35-годишната преподавателка по финанси проф. Теодора Димитрова наследи на ректорския стол в Стопанската академия „Д. А. Ценов" проф. Величко Адамов. Димитрова бе избрана в четвъртък със 108 гласа „за" от 131 присъстващи.

Битката за ректорския пост не мина гладко. Преди два месеца бе сформиран Инициативен комитет, който номинира за поста доц. Иван Марчевски. С наближаването на вота привържениците му депозираха жалби до Административния съд във Велико Търново, до Районната прокуратура в Свищов и до Министерството на образованието за допуснати нарушения при подготовката за провеждане на Общо събрание. В Административния съд в старата столица бе образувано дело, което ще се гледа на 9 юни.

„Докато жалбата срещу Общото събрание не бъде разгледана от съда, то не би трябвало да се състои. Въпреки това на 20 май бе проведено първото заседание на новото Общо събрание, на което бе издигната кандидатурата на проф. Теодора Димиторва. Доц. Иван Марчевски отказа участие заради становището на прокуратурата и на просветното министерство, че в академията се допускат нарушения", коментира юристът Калин Костов, който е сред поддържниците на доц. Марчевски.

Според прависта сега казусът е в ръцете на министъра на образованието. Новоизбраният ректор е нелегитимен, а мандатът на стария е изтекъл. Заради това още в петък от министерството трябва да назначат служебен ректор", категоричен е Калин Костов.

Проф. Величко Адамов не крие, че е доволен от избора на проф. Теодора Димитрова. „Тя беше най-младият професор в страната. Сега вече е ректор. Такива кадърни и амбициозни хора трябва да се издигат, а ние, по-опитните, ще им помагаме в управлението. Изборът е напълно законен. Имаме официално становище от съда, в което се казва, че обжалването на процедурата за Общо събрание не спира нейното изпълнение", коментира проф. Адамов пред „Труд".

Той заяви, че е завел дела за клевета срещу двама професори от академията и е предявил искове за по 100 хил. лв. обезщетения.

Проф. Адамов повтори мандата си като ректор на академията. Част от публичния чу образ е сюжетът с плевенския лобист Красимир Георгиев. Разследван беше за финансови операции с пари на академията, прекратени поради липса на данни за извършени нарушения. Вълнения предизвика присъдената му от румънски университет професорската титла и идеята за алея с паметници на бившите ректори на академията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.