• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

„Първа инвестиционна банка" придоби активите на бившия Кремиковци

„Първа инвестиционна банка" придоби активите на бившия Кремиковци

/КРОСС/„Първа инвестиционна банка" АД след постигнато съгласие с дружествата, придоби активите на бившия комбинат Кремиковци. По този начин ще се ускорят преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор, тъй като Банката има доказано добър опит в структурирането и реализирането на подобен тип сделки, както и поради факта, че преговорите ще се водят с един собственик. При проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и наличието на много собственици, както и кредитор, преговорите се затрудняваха.

През 2011 г. „Първа инвестиционна банка" АД предостави мостово финансиране с цел покупката на обособена част от имуществото на Кремиковци. Поради световната икономическа и финансова криза, индустриалното производство се сви в пъти и цените на стоманената продукция на световните пазари паднаха на рекордно ниски нива. Това доведе до промяна на стратегията на инвеститорите, което отложи инвестиционните им намерения за покупка на активите.

Следва да се отбележи, че дружествата до момента на придобиване са погасявали редовно задълженията си от развиваните от тях дейности - продажба на непроизводствени активи, транспортни и ЖП услуги, добив на скрап и инертни материали, пренос на електроенергия.

През годините са направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Прекратени са работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Те бяха основният замърсител на въздуха над град София и региона. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена.

До осъществяване на сделката с краен инвеститор за активите ще се грижи фирма "АМС Имоти" ЕООД, която е дъщерно дружество на „ПИБ" АД.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Няма по-добро от това читави компании да реализират сделки с не-добре работещи за обществото активи и да ги оздравяват или да създават възможност за по-добро развитие.

09.01.2016 10:00:29

Анонимен

До първия анонимен Извинявай, ама малко се омотваш в годините ми се струва. От приватизацията на Кремиковци до сега минаха едни почти 20 години. Това, че тогава това, което направи Костов бе разпродаването на всичко ценно в държавата за жълти стотинки е едно. Кремиковци го продаде за един долар тогава. През годините Кремиковци имаше не малко грабители, но всичко това няма абсолютно нищо общо с това което се случва в момента. През 2011 г. НАП продаде предприятието на търг и с парите погаси дълговете му, а работниците си получиха бавените с години заплати. Да ти подчертая, че кремиковци бе купено на търг със свободно участие. Така че не вижда как така тези хора са го заграбили или нещо са откраднали. Сега явно има съживяване на икономикитие и чужди инвеститори се оглеждат за комбината. Можеха да участват в търговете 2011 г. но не участваха, сега като са готови да го купят на по-висока цена, защо да не им се вземат парите. Да не говорим и че това най-после може да заработи и да развива смислена дейност.

07.01.2016 21:37:43

Анонимен

Очаквам в най-скоро време да го препродадат. Няма да се учудя, ако вече имат потенциален купувач и затова да предприели тези действия.

07.01.2016 20:49:22

Анонимен

тровене??? май не си запознат с розата на ветровете, които предвид въртенето на земята от запад на изток ветровете и пушеците не ходеха към София, а в посока Богров и Елешница, но кой да отчита тези факти, за сметка на това пък някой прилапа собствености за които нашите родители и дядовци и баби са дали пари от тогавашния бюджет, но това пак не се отчита , може би защото се диша кристалночистия въздух на трошките на западна европа, пърпорещи по софийските улици.

07.01.2016 19:00:59

Анонимен

И какво хубаво намираш в тровенето на София години наред?!

07.01.2016 16:09:02

Анонимен

дрън, дрън ярина се казва на това много замазано съобщение, ПИБ имала опит в преструктурирането, Кремиковци беше опоскан като нива от гризачи, лакоми и противни, но целта беше да се съсипе всичко, а малко по - на север в осмиваната Румъния приватизацията не беше грабителска и те си запазиха черната металургия, а ние унищожиме всичко и хубаво и лошо, да бъдат проклети всичките властници за последните 26г. то Бог си знае работата -бие по поколенията им.

07.01.2016 15:49:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.