• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

За процентите на Реформаторския блок

За процентите на Реформаторския блок

Една от най-често повтаряните лъжи на правителството и поддръжниците му е, че при избори сега, няма да има промяна в състава на парламента. Все същите партии щели да си влезнат, а те видиш ли са загрижени за благоденствието на дясното пространство в България и искат да му дадат още малко време, та да понатрупа потенциал.
Социологическите агенции пък излизат с данни, които в преобладаващата си част са прах в очите на гражданите. И то особено в частта си за резултатите на Реформаторския блок - на него му дават между 3% и 7%. 
Реших да си поиграя малко и да направя малко сметчици. В Реформаторския блок членуват 7 партии (ДСБ, Свобода и достойнство, Зелените, СДС, ДБГ, БЗНС и Синьо единство). 6 от тях участваха на последните избори и постигнаха общ резултат 359 355 гласа или 10.145%. Това е резултат с 1% по-малък от този на ДПС и с 3% по-висок от този на Атака. Ако предположим, че изборите се повторят (демек както намекват управляващите), то в парламента ще влезе нова и то доста сериозна политическа сила.
Тъй като аз не съм съгласен с твърдението, че резултатите от изборите ще се повторят, позволих си да пресметна и още няколко сценария. Ако четирите партии, които в момента са в парламента загубят по 10% от електоратите си и те се пренесат към Реформаторския блок (което е минималното число според мен), както и варианти ако общата изборна активност се повиши и се понамали със 10%. 
Сега нека разгледаме всичките варианти за резултати:
Вариант A: Избирателната активност е същата - 359 355 гласа, 10.145%
Вариант B: Избирателната активност е същата, но 10% + 10% гласоподаватели от четирите партии в парламента гласуват за Реформаторския блок - 627 664 гласа, 17.720%
Вариант A1: Избирателната активност е по-висока с 10% - 359 355 гласа, 9.223%
Вариант A2: Избирателната активност е по-ниска с 10% - 359 355 гласа, 11.273%
Вариант B1: Избирателната активност е по-висока с 10% + 10% гласоподаватели от четирите партии в парламента гласуват за Реформаторския блок - 627 664 гласа, 16.110%
Вариант B2: Избирателната активност е по-ниска с 10% + 10% гласоподаватели от четирите партии в парламента гласуват за Реформаторския блок - 627 664 гласа, 19.690% 
Тук трябва да се вмъкне пояснението, че партия Синьо единство, която е част от РБ не е отчетена в тези сметки. 
Както се вижда, резултатите варират от 9.223% до 19.690%, далеч над даваните от социологическите агенции проценти. За тези резултати няма нужда да се провеждат анкети, допитвания и т.н. Има нужда от проста аритметика, защото обстоятелствата за РБ не са били в никакъв случай отрицателни и те не би трябвало да търпят загуба на електорат. Напротив, аз смятам, че от ГЕРБ ще има даже по-висок от 10 процентен отлив към РБ, защото там беше "мигрирал" традиционно десния електорат.
Така че, не се чудете че правителството не иска да "пусне кокала". Една нова политическа сила е тук, а тя дори не е започнала много активно да трупа активи и да води предизборна кампания.
Затова, #ДАНСwithme, оставка и избори!

Автор: Филип Миразчийски; methink.net

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Г-н Миразчийски, моля ви да ми обясните, как един "тъмно син" симпатизант като вас се е примирил с факта, че Радан Кънев се съюзи с министърка от правителството на "Тройната Ламя", която очевадно е виновна (както всички министри от онова правителство) за всичко лошо в България?

05.10.2013 09:30:55

Анонимен

Вуте (Радан Кънев) или Пена (Миглена Кунева) "Не сакам язе да съм добре, сакам Нане (Бойко Борисов) да е зле" Трябва да разберете, че без ГЕРБ няма да има болшинство в следващото народно събрание и това мнозинство да промени системата. Тя ще остане същата - БСР/ДПС (Станишев/ Местан) Толкова е елементарно да се разбере, че трябва да сте много елементарни че продължавате да посочвате на българския народ Бойко като най-голямия си враг. Глупаци!

03.10.2013 21:27:36

Вени

Абе, какъв Реформаторски блок!?!?!? Каква е тази медийна кампания навсякъде да ми излизат бивши продажни хора на България да ми се правят на реформатори??!?! Та те даже ни крадат най-безпардонно с тока, данъци и закони, а ние ядем сеира!

02.10.2013 16:47:24

Васко

Малоумният автор на статията да се замисли колко от тези събрани накуп гласове имат нещо против някоя от коалиралите се партии в този ... реаниматорски псевдоблок. Пфу. Само глупаци в тази държава.

02.10.2013 14:22:46

Анонимен

вече няма леви,центристки и десни,какво и е лявото на бсп,кланово олигархична партия на най едрия капитал.какво и е центристкото на дпс-най клиентелистката и феодализирана партия.има партии по малко клиентелистки и по клиентелистки.също няма идеални ангелчета,така,че като не искаш реформаторския блок,получаваш дпс.бсп-атака,това е,всеки народ си заслужава управлението

02.10.2013 13:51:53

Абсурд

Абсурдно е леви, центристи и десни да ми се правят на дръж ми шапката и никой да не носи политическа отговорност. Абсурдно е да се събират в една уж нова партия, при положение, че са сбирщина от стари политически лица. Всяка партия в реаниматорския балон няма шанс да прекрачи 4% бариера, но и заедно пак няма да стане, защото са едно менте и лъжат.

02.10.2013 13:42:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.